Törvényjavaslatot nyújtott be az MSZP a természetes tavak strandjainak védelmére

  • narancs.hu
  • 2021. május 11.

Belpol

Megakadályoznák a köztulajdonú strandok beépítését, privatizációját és ingyenessé tennék a használatukat.

Törvénnyel szeretné védeni a természetes tavak köztulajdonban álló strandjait az MSZP - számol be a 444.hu. A törvényjavaslatot hétfő este nyújtották be, és lényege, hogy megakadályoznák a köztulajdonú strandok beépítését, felparcellázását, privatizációját, valamint ingyenessé tennék a használatukat.

A javaslat szerint védendő köztulajdonú strandnak minősülnének az állami, önkormányzati tulajdonú strandok és a nemzetiségi önkormányzatok, a költségvetési szervek, a közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítványok, valamint a köztulajdonban álló gazdasági társaságok tulajdonában álló területeket is.

Ezeken a strandokon a javaslat szerint nem lehetne telket kialakítani, és kizárólag nyilvános vécéket, zuhanyzókat és öltözőket lehetne építeni. A beadott tervezetbe azt is beleírták, hogy

a köztulajdonú strandokat ingyen lehessen igénybe venni.

A strand üzemeltetőjének pedig a strandhasználatot, a mosdó és az ívóvíz lehetőségét pedig szintén biztosítani kellene.

A javalsatot azzal indokolják, hogy az elmúlt években "egyre több grandiózus ingatlanfejlesztési terv született" természetes tavaink parti területeire, ezek pedog társadalmi és ökológiai szempontból is károkat okozhatnak. 

Neked ajánljuk