Nemsokára Csehországba is utazhatnak az oltottak

  • narancs.hu-MTI
  • 2021. május 11.

Belpol

A technikai részleteket hétvégére tisztázzák.

A koronavírus ellen beoltott állampolgárok Magyarország és Csehország közötti szabad utazásáról is tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Jakub Kulhánek cseh külügyminiszterrel kedden Budapesten.

 Szijjártó Péter a megbeszélés után a cseh külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a fő kérdésben a két fél egyetért, a részleteket pedig hamarosan kidolgozzák.  Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter hozzátette, hogy a beoltott állampolgárok szabad utazásáról szóló részletek már a hétvégére tisztázódnak, és semmi nem akadályozza majd a szabad utazásukat a két ország között.

Szijjártó emlékeztetett, hogy Magyarország több országgal is kétoldalú tárgyalásokat folytat arról, hogy a beoltottak szabadon utazhassanak - eddig hat megállapodás jött létre.

Szijjártó beszélt arról is, hogy Csehországot Magyraország egyik legszorosabb szövetségesének tartja,  a két ország együttműködése a koronavírus-járvány alatt is pedig példás volt. Segítettek egymásnak hazajuttatni az külföldön rekedt állampolgáraikat, Magyarország pedig 150 lélegeztetőgépet adott, május végén pedig 40 ezer vakcinát biztosít Csehországnak.

A két ország gazdasági együttműködésével kapcsolatban elmondta: a koronavírus-járvány okozta nehéz időszak ellenére a két ország közötti kereskedelmi forgalom meghaladta a 9 milliárd eurót, és a nagyvállalatok beruházásai is kölcsönösek.

Szijjártó Péter hangsúlyozta azt is: Magyarország és Csehország fontos szerepet szán a nukleáris energiának a nemzeti energiamix összeállításában a klímacélok eléréséért, ezért a két ország közösen lép fel a nukleáris energiával szembeni negatív megkülönböztetés ellen.

A miniszter beszélt arról is, hogy a két ország az Európai Unió jövőjével kapcsolatos legfontosabb kérdésekben is egyetért. Többi között elutasítják az illegális migrációt, a kötelező betelepítési kvótát, az EU külső határainak védelmére helyezik a hangsúlyt és támogatják az unió nyugat-balkáni irányú bővítését.

 

Figyelmébe ajánljuk