Törvénysértő volt az Ökotárs Alapítvány lerohanása

Belpol

A bíróság szerint nem lehetett volna házkutatást tartani a Norvég Civil Alap pénzeit kezelő alapítványnál.

Törvényt sértett a rendőrség, amikor tavaly szeptember 8-án házkutatást tartott az Ökotárs Alapítványnál és konzorciumi partnereinél – közölte lapunkkal Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója. A Budai Központi Kerületi Bíróság január 23-i határozatában – helyt adva az alapítvány panaszának – kimondta, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény gyanújának hiányában nem tarthatott volna házkutatást a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) pénzeit kezelő alapítványoknál, és bizonyítékokat sem foglalhatott volna le.

false

A rendőrség 2014. szeptember 8-án feltűnően nagy erőkkel szállt ki a kormánnyal akkor már hónapok óta hadban álló alapítványokhoz, saját bevallásuk szerint a 43 nyomozó munkáját 8 készenléti rendőr biztosította. A rendőrség akkor azt közölte, hogy a kényszerintézkedések elrendelése során betartották a törvényeket, a bíróság azonban úgy találta, hogy „a házkutatás idején hűtlen kezelés bűntettének gyanúja egyáltalán nem állt fenn, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt nyomozás pedig nem volt folyamatban.” Az Ökotárs közleményében aggasztónak nevezi, hogy politikai nyomásra akár törvénysértő házkutatást is lehet tartani Magyarországon.

Egy általunk megkérdezett jogász szerint a határozat azt jelenti, hogy a rendőrségnek a jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel kapcsolatos nyomozást újból el kell rendelnie, ezúttal már szabályosan. A házkutatás során törvénytelenül szerzett bizonyítékokat a büntetőeljárásban nem lehet felhasználni, sőt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) tárgyban készült jelentésének jogszerűsége is megkérdőjeleződhet, amennyiben ahhoz a rendőrség által lefoglalt dokumentumokat is felhasználtak.

A Kehi egyébként maga is több feljelentést tett az NCTA pénzek felhasználása miatt, a NAV és az ügyészség pedig több támogatott civil szervezetnél vizsgálódni kezdett január közepén.

Bár a Kehi-vizsgálat október közepén lezárult, a feljelentések megtörténtek, arról továbbra sincs hír, hogy a magyar kormány az ügyben tárgyalna a norvégokkal. Mint arról beszámoltunk, a civilek vegzálása miatt közel 36 milliárdnyi magyarországi fejlesztési támogatás kifizetését függesztette fel Norvégia, ami még az idei költségvetésben is problémákat okozott.

Figyelmébe ajánljuk