Folytatja a kormány a katonásdit

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. március 19.

Belpol

Újabb 3 milliárdot szórtak el eszközbeszerzésre, hogy megvédjék a hazát a képzelt ellenségtől.

Miközben a kormányfő a tiszaújvárosi üzemátadáson a menekültekkel riogat, Simicskó lelkesen mutogatja a Magyar Honvédség legújabb szerzeményeit. A honvédelmi miniszter boldogan újságolta el az összegyűlteknek, hogy a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program újabb mérföldkőhöz érkezett.

Ugyanis csaknem 3 milliárd forint értékben a következő hadászati eszközöket szerezték be:

– 27 Rába tehergépjármű

– 8 készlet mobil ellenőrző-áteresztő pont

– négykészletnyi drótakadály gyors telepítésére szolgáló utánfutóval

– egy emelővillás targonca

Simicskó István kiemelte: bár „sokan kétkedve fogadták”, látható, hogy lépésről lépésre haladnak a Zrínyi 2026 program megvalósításában, amelyről korábban azt nyilatkozta, a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program elkezdődött, s a következő években meghatározza a helyes irányokat. Ezek egyik célja az ország biztonságának szavatolása az új típusú kihívásokkal – mint a terrorizmussal és a migrációval – szemben. A miniszter szavai szerint ez egy történelmi időszakot eredményez a hadseregben: kicserélődnek a régi eszközök és új felszerelést kapnak a katonák, miközben nő az illetményük.

A program fontos része a technikai modernizáció, így a következő napokban és hetekben még számos eszköz átadására készülnek.

Ezeknek az eszközbeszerzéseknek a keretében vettek egyébként luxusvitorlásokat is:

A pazarlás netovábbja: mahagóni beépítésű, szőnyegborítású vitorlásokat vesz a honvédség

Nagyon úgy tűnik, hogy egy konkrét típusra írták ki a közbeszerzést. Simicskó István honvédelmi miniszter 2017 elején arról beszélt, hogy „az elmúlt huszonhat év legnagyobb honvédelmi és haderőfejlesztési programját indítja el 2017 januárjától a Magyar Honvédség, Zrínyi 2026 néven”.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.