Momentum: Most üt vissza Orbán menekültpolitikája

  • narancs.hu
  • 2022. február 24.

Belpol

Az Ukrajnából érkezők a határon nem tudnak menekültstátuszt kérni: módosítani kellene a jogszabályt.

Nem tudnak menekültstátuszt kérni az Ukrajna felől érkező emberek a magyar-ukrán határon, mert ennek jogi akadályai vannak – figyelmeztetett Facebook-bejegyzésében Tompos Márton, a Momentum szóvivője.

Tompos szerint ez a jogi helyzet Orbán Viktor miniszterelnök „gyűlöletpolitikájának” eredménye.

A Momentum szóvivője szerint bár a miniszterelnök ma videón bejelentkezve azt mondta, hogy a magyar hatóságok felkészültek az Ukrajnából érkező emberek fogadására, a kormány 2020 májusi külképviseleti eljárásról szóló tájékoztatója szerint menekültstátuszt igényelni csak a külképviseleteken lehet. Ezt a szöveget azóta a kormany.hu oldalról törölték, de az archívumban megvan

Erre a problémára a Helsinki Bizottság állásfoglalása is felhívja a figyelmet

 

„A Momentum elítéli a kormány ostoba és embertelen eljárását, és azonnali szabálymódosítást javasol a területen. Jelenleg a nem kettős állampolgár kárpátaljai magyarok sem tudnak menekültstátuszért folyamodni, az ukrán nemzetiségűekről nem is beszélve. Ezen azonnal változtatni kell. Propagandavideók helyett ez a valódi felkészülés a menekülthullámra” – közli a Momentum.

 

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk