Magyarország kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból

  • narancs.hu
  • 2023. április 13.

Külpol

Szerdán az Egyesült Államok szankciós listára tette a magyarországi központú pénzintézetet, valamint annak három vezetőjét.

Visszahívja a kormány a Nemzetközi Beruházási Bankból (International Investment Bank, IIB) a kormányzati delegáltjait – írja a Világgazdaság

Ahogyan arról a Narancs.hu is beszámolt David Pressman amerikai nagykövet szerda délután Budapesten bejelentette, hogy az Egyesült Államok szankciós listára tette a magyarországi központtal működő IIB-t, illetve három vezetőjét. Közülük ketten orosz állampolgárok, egy pedig magyar, Laszlóczki Imre, a bank alelnöke.

Pressman azt mondta, több mint 50, Oroszországhoz köthető személy került fel a listára; a cél az, hogy orosz és orosz kötődésű állampolgárok hozzáférését korlátozzák a pénzügyi szolgáltatásokhoz. Ezek között szerepel az IIB és annak három vezetője. 

 
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Nyikolaj Koszovot, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elnökét 2019. november 29-én.
Fotó: Burger Zsolt / MTI/KKM
 

A nagykövet hangsúlyozta, az orosz kötődésű személyek és szervezetek, amelyeket most listára tettek, fenyegetést jelentenek, Ukrajna megtámadásával pedig emelkedett ez a fenyegetés. Hozzátette, az Egyesült Államok kormánya többször megpróbálta felvenni a kapcsolatot a magyar kormánnyal és jelezni, hogy az IIB kockázatot jelent, Oroszország a NATO ellen használhatja; de miközben más NATO-államok figyelembe vették az amerikai jelzéseket az orosz kockázatokról, addig a magyar kormány semmibe vette ezeket.

Pressman emlékeztetett arra, hogy még a Magyar Nemzeti Bank maga is azt javasolta, szakítsák meg az IIB-vel a kapcsolatot, de a magyar kormány ennek ellenére sem tágított.

A Világgazdaság információi szerint a kormány megvizsgálta az IIB körüli kérdéseket, és arra a döntésre jutott, hogy nem képviselteti tovább magát a nemzetközi pénzintézetben. 

A magyar kormány korábban a bejelentésre reagálva háborúpártisággal vádolta meg az Egyesült Államokat.  

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk