Trócsányi a Die Weltnek: nem akarunk olyanná válni, mint Nyugat-Európa

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. okt. 11., 15:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Egyes szavak, fogalmak jelentése nem azonos Nyugaton és Magyarországon. Az egyenlőség fogalmából például Nyugaton levezetik, hogy mindenkinek van joga házasodni.

Nem akarunk olyanná válni, mint Nyugat-Európa címmel interjút közölt Trócsányi László igazságügyi miniszterrel a Die Welt című német konzervatív lap csütörtökön a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban.

A miniszter szerint a szavazás története nem sikertörténet, hanem Európa megosztásának és gyengítésének története.
Arra a felvetésre, hogy a bírálók szerint éppen a kormány gyengíti az európai értékeket, kiemelte, hogy "nekünk másmilyen a világnézetünk, mi a társadalom kohézióját, történelmi gyökereinket, kultúránkat és nemzeti identitásunkat hangsúlyozzuk".

Majd kifejtette, Magyarország olyan értékeket képvisel, amelyek fontosak Kelet- és Közép-Európában, Nyugaton viszont veszítettek jelentőségükből. Nyugaton az 1968-as "'értékforradalom" révén "istenítik az egyént", Magyarországon viszont a közösséget, a "kollektív identitást" és a "nemzet szellemi fundamentumát" állítják a középpontba. És szerinte mindez "hatalmas vitát váltott ki Európában".

Kifejtette, hogy egyes szavak, fogalmak jelentése nem azonos Nyugaton és Magyarországon. Az egyenlőség fogalmából például Nyugaton levezetik, hogy mindenkinek van joga házasodni, Magyarországon viszont csak egy férfi és egy nő kapcsolata lehet házasság, a szabadság pedig Nyugaton "az egyén határtalan szabadságát" jelenti, "mi viszont abban hiszünk, hogy a szabadság felelősséggel jár".
Ezek az értelmezésbeli különbségek helyenként annyira nagyok, hogy "néha azt kell mondanunk, nem fogunk tudni megegyezni", de "nem is muszáj megegyezni, hanem meg kell tanulni tiszteletben tartani a másik véleményét" - mondta Trócsányi László. Hozzátette: "szellemi totalitarizmust" jelent, ha egy ideológia rákényszeríti nézeteit másokra.

A Sargentini-jelentésnek az igazságügyi rendszerrel kapcsolatos megállapításairól azt mondta, hogy a dokumentum "felszínes, általánosító ítéleteket" tartalmaz, az alkotmánybíróságról alkotott értékelése pedig "nevetséges".
Majd egy kissé zavaros történelmi fejtegetésbe is kezdett, mi szerint a magyar álláspont világos, a szolidaritást "koncentrikusan" értelmezi, úgy véli, hogy minden ország elsősorban azért a régióért felelős, amellyel határos. Vagyis, a miniszter szerint ebből az következik, Magyarország Európa délkeleti részéért, a Balkánért felel, amit mi sem bizonyít jobban, mint, hogy ezért fogadott be sok embert a balkáni háborúk idején.

Majd hozzátette, "természetesen megértjük", hogy Nyugat-Európa történelmi okokból "felelősséget, vagy akár lelkifurdalást érez" más régiókkal, mindenekelőtt Afrikával kapcsolatban.

Azzal az Afrikával kapcsolatban, amiről egyébként azt gondolja, hogy "látjuk, hogy milyen integrációs problémák vannak ott, és azt gondoljuk, hogy nekünk homogénebb társadalmunk van, és ezt meg akarjuk védeni".
Elmondta, hogy a nyílt társadalommal kapcsolatos gondolkodásmód mindenek fölé helyezi az egyént, tartalmazza a multikulturalizmus eszméjét és azt, hogy "csak a világpolgár a jó polgár". Hozzátette, hogy bárki szabadon követheti ezt a gondolkodásmódot, "de nem követelheti meg tőlünk, hogy mi is ilyenek legyünk".

Arról is szólt, hogy míg Magyarország a közösséget, a "kollektív identitást" és a felelősségvállalást helyezi a középpontba, a nyílt társadalom "identitás nélküli". Képviselői közé tartoznak bizonyos nemzetközi civil szervezetek is, amelyek "ideológiai misszionáriusként" tevékenykednek, és "politikai szereplők", amelyek a részvétel elvére hivatkozva befolyást akarnak szerezni, de felelősséget nem akarnak vállalni.

(via MTI/Die Welt)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. okt. 11., 15:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  rworse
  2018. október 12., péntek 07:47
  szegedi789, 3

  Trollcsányi most éppen az általad sorolt bűneinek jóvátételén igyekszik.
 2. 5
  Edebácsi
  2018. október 12., péntek 06:43
  ... és ettől Nyugat-Európa nagyn elszégyellte magát!
 3. 4
  szegedi789
  2018. október 11., csütörtök 19:40
  Egy igazságügyi minisztertől mindig szívet melengető meghallgatni "egyén istenítése" és "egyén határtalan szabadsága" c. sunyi és züllött kesergőt. Aztán belegondol az ember, hogy AB-ben is pokolbélák rontják a magyar szabadság levegőjét. Sőt ezek jogászok generációját tanították! Pokol is mióta sorosozik-endzsíózik, "tankönyveiben". Úgyhogy a debil reakciós kígyó nem önfarkába harap, hanem magyar szabadságot zabálja fel. Böff. És lőn interjúúú..
 4. 3
  szegedi789
  2018. október 11., csütörtök 19:33
  Ismerős szöveg, szolgaian másolva pl. az orosz fasisztoid dumcsikát.
  A mohó karrierista szídzsártói papagájba ment át.
  Mondjuk azt tényleg nem értem a fentiek fényében, hogy akkor miért Brüsszelbe (!), majd Párizsba (!) megy az ember nagykövetnek, miért lesz Velencei Biz. tagja, mit keresett az Alliance Francais háza táján, és tudományos munkássága miért uniós (ny-európai)alkotmányjog felé vezetett.
  Werbőczy forever ! Felvilágosodás, reformkor, meg az ilyenek bekaphatják!!!! Laci bácsi megaszondta.
 5. 2
  Mist
  2018. október 11., csütörtök 17:15
  Pedig a magyar nép, amikor arra szavazott, hogy lépjünk be az Únióba, pontosan arra szavazott, hogy úgy, olyan színvonalon, átláthatóan, félelmek nélkül akarunk élni, mint ahogy nyugaton élnek.
  Úgy tűnik, hogy ez a kádári rendszerben szocializálódott politikusainknak nem tetszik!
  Nem akarják, hogy belelássunk a zsebükbe, tudjuk hogy miből élnek mint Marci Hevesen stb.
  Amíg a magyar nép jobbágy akar lenni, ez így is marad!
  Felnő-e egyszer ez a nemzet, vagy örökké óvodás akar maradni?
 6. 1
  rworse
  2018. október 11., csütörtök 17:04
  nerdőspéterkurvaanyád

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Kis-Magyarország

Kultúra