Trócsányi László a Narancsnak: „Orbán kiállt mellettem, amíg lehetett”

Belpol

Tisztességtelennek tartja, ahogy az Európai Parlament jogi bizottsága elkaszálta biztosi jelöltségét, de örül, hogy Magyarország végül megkapta a bővítési portfóliót. Trócsányi László korábbi igazságügyi minisztert megkérdeztük nagy projektje, a közigazgatási bíráskodás visszavonásáról is.

A Magyar Narancs friss, csütrötökön megjelenő számában interjút közöl az Európai Parlament ellenállásán elbukott magyar biztosjelölttel, Trócsányi Lászlóval. a volt igazságügyi miniszterrel, aki részletesen beszélt arról is, hogy taktikázik a miniszterelnök az uniós pályán.

Ízelítő az interjúból:

Magyar Narancs: A Le Figarónak nyilatkozta, hogy Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök eleve nem értett egyet az ön biztosi jelölésével. Ezt miből szűrte le?

Trócsányi László: Bár ezt expressis verbis senki nem mondta nekem, kezdettől az volt a benyomásom, hogy biztosi jelöltségem problémát, gondot okozhat. Voltak olyan momentumai az eljárásnak, amelyekből éreztem, hogy a jelöltségem nem egyértelmű. Különös dolgok történtek például az EP jogi bizottságában, a JURI-ban.

false

 

Fotó: Németh Dániel

 

Első körben 8-8 arányban szavaztak a pénzügyi érdekeltségeimet bemutató dokumentumról, és azt a tájékoztatást kaptam, hogy csak az ügyvédi praxis szüneteltetéséről kell kiegészítő információt adnom. Azt gondoltam, az ügy le van zárva, mégis újranyitották a dossziémat. Amikor megkaptam a szót a bizottság előtt, az egyik hozzám kérdést intéző képviselőt annyira nem érdekelte, mit mondok, hogy bár nem értett franciául, nem is hallgatta a fordítást a válaszom alatt. A döntés előre megszületett.

MN: A Von der Leyennel való személyes találkozáskor érzett ilyesmit?

TL: Nem, inkább az utólagos gesztusok hiányából érzem úgy, ő tudhatta, hogy a jelöltségemmel gond lehet.

MN: Ugyanakkor a megválasztott elnök önre osztotta a bővítési portfóliót, amelyet a magyar kormány ambicionált.

TL: Ez vitathatatlan, és komolyan készültem is a pozícióra, de most már tovább kell lépni.

MN: Jogi lépéseket is kilátásba helyezett a JURI döntése ellen. Ezeket meglépte már?

TL: Megfontolom, hogy tegyek-e jogi lépéseket – ezt mondtam. Még mindig nem kaptam meg az EP-től az eljárás során keletkezett dokumentumokat. Egyelőre a papírokra várok, ezt követően tudok döntéseket hozni.

(...)

MN: Önnel egyébként egyeztette a kormány, hogy elállnak a különálló közigazgatási bíráskodás tervétől?

TL: A törvény májusi felfüggesztéséről tudtam, a mostani visszavonást már nem kellett velem egyeztetni. Egyébként normális döntésnek tartom, hogy ha a magyar igazságszolgáltatás folyamatosan politikai viták tárgya, akkor ne nyissunk újabb frontokat. Tanulságos történet volt.

MN: Kudarcként éli meg, hogy nem sikerült átvinni a közigazgatási bíróságokat?

TL: Igen, ezt ki merem mondani. Ebből írtam a kandidátusi értekezésemet, és eleve az én kezdeményezésem volt, nem a miniszterelnöktől jött. Most egy másféle módosítás jön, de ki tudja, mit hoz az élet? 1949-ben szüntették meg a Közigazgatási Bíróságot. Most újra előhoztam a témát, lehet, hogy egyszer – ha nem is az én életemben – még megvalósul.

Trócsányi arról is beszélt, hogy látja, maradhat-e az Európai Néppártban a Fidesz, jó ötlet-e összefogni Salviniékkel, és mi vár rá azok után, hogy nem lesz európai biztos, ez visszalépés-e a miniszteri feladatkörhöz képest. A részletekért keresse a friss Magyar Narancsot vagy fizessen elő rá itt:

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk