Trócsányi László bruttó 13 millió forintnyi lelépési pénzt kapott

  • narancs.hu
  • 2020. január 23.

Belpol

Nem járt volna ennyi, de a volt miniszter azt mondja, jóhiszeműen járt el.

Bruttó 13 millió forintnyi lelépési pénzzel távozott Trócsányi László  Brüsszelbe az igazságügyi tárca éléről még a nyár folyamán – írja a Blikk. Az összeg a 10,4 millió forintos végkielégítésből és a 2,6 millió forintos szabadságmegváltásból áll össze.

A lap számítása szerint Trócsányinak másfél évnek megfelelő szabadságot fizettek ki, noha az állami vezetők esetében nem jár pénz az egyéves szabadságon túli szabadnapokért.

Trócsányi László

Trócsányi László

Fotó: MTI

A Blikk megkérdezte az ügyben Trócsányit, aki úgy nyilatkozott, hogy jóhiszeműen járt el:

"Igazságügyi miniszteri szolgálati viszonyom megszűnésének dátuma 2019. június 30. volt. Ezt követően került sor a törvény szerint járó végkielégítés és szabadságmegváltás kifizetésére. A magam részéről jóhiszeműen jártam el. Értesültem, hogy a politikai vezetőket érintően a szabadságmegváltást illetően eltérőek a jogértelmezések. Miután kikristályosodott a közigazgatási jogértelmezés, intézkedtem a 2018 év utáni szabadságmegváltásnak az Államkincstár javára történő visszafizetése iránt."

A Blikk által megkérdezett szakértő szerint a korábbi szabályok is tiltották a szabadsághalmozást az állami vezetőknél: Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója szerint Trócsányi eleve nem kaphatott volna ekkora szabadságmegváltást.

Figyelmébe ajánljuk