Tényleg nem érti a Fidesz az Orbán-érában felnőtt fiatalokat?

Belpol

Hova szavaznak a Nemzeti Együttműködés Rendszerében szocializálódott fiatalok?

Az októberi önkormányzati választások óta keresi a magyarázatot a Fidesz a támogatottsága csökkenésére, és egyre többen jutnak arra, hogy a vereség egyik oka a fiatalokkal való kapcsolat elvesztése. 2010 óta ugyanis felnőtt az a generáció, amely szinte teljes egészében az Orbán-érában szocializálódott, és kérdés, hogy a kormány intézkedései, vagy épp a kormányellenes tüntetések voltak rájuk mélyebb hatással.

A kétezres években a Fidesznek még sikerült szinte egy egész generációt megnyernie magának, és a 2006-os események is elsősorban a Jobbik, másodsorban a Fidesz felé terelték a fiatalokat. Az egyetemisták politikai preferenciáit vizsgáló Aktív Fiatalok kutatócsoport 2015-ben tapasztalta először, hogy már nem 2006 határozza meg a fiatalok preferenciáit, hanem sokkal inkább az első kétharmados Orbán-kormány intézkedései, és meghatározó eseményekként tűnnek fel a nagy diáktüntetések is.

Ezerszer meggondolják

Ezerszer meggondolják

Fotó: Németh Dániel

A Fidesz támogatottsága a fiatalok körében a kutatások szerint 2010 óta csökkent, helyette a Jobbik vált a felsőoktatási hallgatók között az elsőszámú párttá. A kutatás legutóbbi, 2019 februári adatfelvétele azonban már azt mutatta, hogy a pártot választó egyetemi és főiskolai hallgatók között a Momentummal szimpatizáltak a legtöbben (22 százalék), bár nem volt sokkal kisebb a Fidesz tábora sem (21 százalék). Rajtuk kívül a Jobbiknak (14 százalék), a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (13 százalék), és az LMP-nek (9 százalék) volt még számottevő támogatottsága.

De mivel tudják behúzni a fiatalokat az egyes pártok? Az eheti Magyar Narancsban további részleteket ovashatnak arról is, hogy valóban trendfordulót jeleznek-e előre kutatások, és hogy tényleg igaz-e, hogy a kormánypárt elvesztette a kapcsolatot a fiatalabb generációval.

A teljes cikk az eheti Magyar Narancsban olvasható, amelyre itt fizethet elő!

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk