Trócsányi összeférhetetlenség miatt egyelőre úgy néz ki, nem lehet uniós biztos

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 26.

Belpol

A jogi szakbizottság nem támogatja, hogy kedden meghallgassák a magyar biztosjelöltet.

Nem támogatja az Európai Parlament jogi szakbizottsága, hogy megtartsák Trócsányi László meghallgatását – írja az Eurológus. A magyar biztosjelöltet az eredeti tervek szerint kedd délután hallgatta volna meg az EP külügyi szakbizottsága, miután Ursula von der Leyen a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót ajánlotta fel neki.

Ehhez azonban zöld jelzést kellett volna kapnia a jogi szakbizottságtól, amely a következő Európai Bizottság tagjainak pénzügyi érdekeltségeit vizsgálja. A képviselőt az általa alapított ügyvédi irodához fűződő kapcsolatairól és az irodának juttatott kormányzati megrendelésekről kérdezték a volt magyar igazságügyi minisztert.

A titkos szavazáson a képviselők végül arra jutották, hogy nem javasolják Trócsányi biztosjelölti meghallgatását.

Az Eurológus helyszíni tudósítása szerint a jogi szakbizottság összeférhetetlennek találta Trócsányi anyagi érdekeit a betöltendő pozíciójával. Ezért arra kérik Ursula von der Leyen leendő bizottsági elnököt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket.

Egyelőre még nem hivatalos, de a gyakorlatban az jelenti, hogy a magyar kormánynak új biztost kell jelölnie.

Hasonlóan járt a román biztosjelölt, Rovana Plumb is, akiről a szakbizottság azt állapította meg, hogy anyagi érdekei összeférhetetlenek a biztosi pozíciójával.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.