Trócsányi összeférhetetlenség miatt egyelőre úgy néz ki, nem lehet uniós biztos

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 26.

Belpol

A jogi szakbizottság nem támogatja, hogy kedden meghallgassák a magyar biztosjelöltet.

Nem támogatja az Európai Parlament jogi szakbizottsága, hogy megtartsák Trócsányi László meghallgatását – írja az Eurológus. A magyar biztosjelöltet az eredeti tervek szerint kedd délután hallgatta volna meg az EP külügyi szakbizottsága, miután Ursula von der Leyen a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót ajánlotta fel neki.

Ehhez azonban zöld jelzést kellett volna kapnia a jogi szakbizottságtól, amely a következő Európai Bizottság tagjainak pénzügyi érdekeltségeit vizsgálja. A képviselőt az általa alapított ügyvédi irodához fűződő kapcsolatairól és az irodának juttatott kormányzati megrendelésekről kérdezték a volt magyar igazságügyi minisztert.

A titkos szavazáson a képviselők végül arra jutották, hogy nem javasolják Trócsányi biztosjelölti meghallgatását.

Az Eurológus helyszíni tudósítása szerint a jogi szakbizottság összeférhetetlennek találta Trócsányi anyagi érdekeit a betöltendő pozíciójával. Ezért arra kérik Ursula von der Leyen leendő bizottsági elnököt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket.

Egyelőre még nem hivatalos, de a gyakorlatban az jelenti, hogy a magyar kormánynak új biztost kell jelölnie.

Hasonlóan járt a román biztosjelölt, Rovana Plumb is, akiről a szakbizottság azt állapította meg, hogy anyagi érdekei összeférhetetlenek a biztosi pozíciójával.

Figyelmébe ajánljuk