Szinte mindegyik kutató külföldön képzeli el a jövőjét

  • BM
  • 2019. szeptember 26.

Belpol

Fiatalok, idősek egyaránt szednék a sátorfájukat.

A Korrupciókutató Központ Budapest munkatársa, Tóth István János, valamint az Akadémia Dolgozók Fóruma (ADF) kutatást végzett, amelyből kiderül: az akadémiai dolgozók közel 80 százaléka munkahelyet akar váltani, miután értesült a Magyar Tudományos Akadámia (MTA) átszervezésének terveiről – közölte a hvg.hu.

Az MTA-nak 2018. június 12-én 54 perce volt vélelmezni a törvénymódosítási javaslatot, amely alapján a jövő évi költségvetésben az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz vonják az akadémiai kutatóközpontok támogatásának jelentős részét.

Az ADF elemzése rámutat, hogy a kutatóknak mennyiben változtak meg a munkahelyváltási, valamint munkavállalási szándékai a 2018. június 12-én lezajló közel egy óra előtt és után: az akadémiai dolgozók 79 százalékánál vetődött fel, hogy munkahelyet vált, amíg előtte csak 41 százalék döntött volna így. 26 százalék gondolkozott el azon, hogy külföldön vállalna munkát, viszont az „54” perc lejárta után ez az arány már 57 százalékra rúgott.

60 százalék konkrét lépéseket tett a váltás érdekében, amíg korábban csak 30 százalék cselekedett így: kutatók több mint ötöde (22%) állásinterjúkra is járt, valamint fogadott el álláslehetőséget.

A kutatók 88 százaléka döntene a munkavállalás mellett a jövőben, amíg előtte csak 62 százalékok gondolta ugyanezt. A középgeneráció elvándorlási kedve is nőtt, ahogyan a 60 felettiek esetén is 40 százalékos a váltási hajlandóság, mivel úgy látják, nem lesz, aki a hosszútávú kutatási terveket kitalálja és megvalósítja.

Neked ajánljuk