Kényes hangfelvételen fikázza szövetségeseit Karácsony Gergely

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 26.

Belpol

A zuglói szocialistákról és a belvárosi ellenzéki jelöltről is cifra dolgokat mond. Több olyan ügyre is reagált, amit korábban a Magyar Narancs derített ki.

Egy vélhetően titokban, a főpolgármester-jelölt tudta nélkül készült hangfelvétel jelent meg a Herbal Reality nevű Youtube-csatornán, amit a 444.hu szúrt ki és írt róla először.

A hangfelvételen egy eltorzított hangú személy a kampányról, az MSZP-hez fűződő viszonyáról kérdezi a Párbeszéd politikusát, Zugló polgármesterét többek között olyan ügyekről, amelyeket a Narancs.hu hozott nyilvánosságra az utóbbi időben.

Így szóba kerül, hogy Zuglóban az utolsó percig nem sikerült egy teljes körű ellenzéki megállapodást tető alá hozni, mert a helyi szocialista erős ember, Tóth Csaba sok esetben hallani sem akart a kompromisszumokról.

Ellenzéki kavarások Karácsony kerületében: befeszültek a szocik, veszélyben az összefogás

Ezúttal nem a parkolási mutyin kaptak össze, hanem az őszi választás körzetein. Hetek óta nem tudnak megegyezni az ellenzéki pártok az önkormányzati választás zuglói feltételein, és miután konfliktus feloldása helyben nem várható, azon már „budapesti szinten" dolgoznak - a Narancs.hu értesülését a konfliktus más-más oldalán állók is megerősítették, de arról névvel senki nem kívánt bővebben nyilatkozni.

Illetve szóba kerül az is, hogy miért indult a Belvárosban az a XII. kerületben politizáló szocialista, Tüttő Kata, ha egyszer élettársának – vagy Tüttő bevallása szerint volt élettársának – a baloldaliként elkönyvelt milliárdosnak, a Népszava-tulajdonos Leisztinger Tamásnak a Rogán Antalhoz és a Fideszhez szorosan kötődő figurákkal voltak kényes, korrupciógyanús ingatlanügyei.

A teljes ellenzék szégyene a belvárosi paktum. Nemcsak a Fidesszel mutyizó szociké, de a DK-é, a Momentumé is

Durván lenézik azokat az ellenzéki szavazókat, akik az V. kerületben laknak. Örül az ellenzék, folyik a pezsgő, lezajlott az előválasztás, de még hogy! 70 ezer ember, június ellenére! Igazi viták voltak, igazi verseny! Végre!

Tóth Csabáról, illetve a zuglói szocialistákról Karácsony egyenesen azt állítja, hogy megfenyegették a családját, nem is egyszer. „Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak” - állítja az MSZP és a Párbeszéd jelölte Karácsony. Tüttőről pedig azt állította, hogy nem tudott az élettársa kényelmetlen ügyeiről, pontosabban túl későn szerzett erről tudomást.

Ám ebben az utóbbi mondatában „ne bontotta ki az igazság minden részletét”, hiszen a Leisztinger-ügyletről a Magyar Narancs március 21-én számolt be, viszont  Tüttő indulását Karácsony április 6-án jelentette be. Ráadásul Leisztinger első ügyletei a Belvárosban már évekkel ezelőtt nyilvánosságra kerültek, arról pedig, hogy Tüttő az élettársa - vagy az volt - még a Wikipédia is tud.

A belvárosi mutyi legsötétebb szeglete: a szoci pénzember, Rogán bizalmasa és egy híres épület kalandja

Két friss ingatlanügy mögött is felsejlik Rogán Antal titokzatos bizalmasának, Kertész Balázsnak az alakja az V. kerületben. Miközben a Belvárosban Kertész ma is meghatározó szereplő, épp az ő családi körénél landolnak önkormányzati ingatlanok. És feltűnik: Leisztinger Tamás. Amikor 2006-ban Rogán Antal először lett polgármester a Belvárosban, T.

Beszél korábbi vetélytársáról, a vele szemben az előválasztás első fordulójában alul maradt Horváth Csabáról is, hogy az ő háttérbe vonása, a zuglói polgármester-jelöltség felajánlása egy nagy játszma része volt. Egyrészt nagyon nehéz volt hatástalanítani Horváth nyomulását, aki hosszú évek óta szeretne főpolgármester lenni, másrészt azért kapta meg Zuglót, mert a szocialista politikus „tudja, mi az, amiért börtönbe lehet menni”, ezért túlzottan kényes ügyeket a helyi szocialisták nem fognak tudni keresztülvinni rajta. Egyébként ezt a zuglói megállapodást „cikinek” nevezi a hangfelvételen.

Karácsony: manipulált a felvétel

A 444.hu megkérdezte a hangfelvételről Karácsony Gergelyt, aki írásban válaszolt a hírportál kérdésire. Azt állította, a Fidesz és Tarlós István érdeke lehet ennek nyilvánosságra hozatala, egyébként szerinte a felvételt összevágták, manipulálták, mondatait nem a nyilvánosságnak szántak, a felvétel készítője visszaélt a bizalmával.

Tagadta, hogy Zuglóban a polgármesteri tevékenysége miatt politikusok fenyegették volna meg, továbbá azt közölte, semmi másról nem beszélt, mint ami közismert: az ellenzéki összefogás Budapesten hosszú és nehéz tárgyalások után jött létre.

Nem az első eset

Egyébként nem ez az első eset, hogy Karácsony elszólja magát, elfeledkezik arról, hogy nem magánember, már nem egy közvélemény-kutató cég elemzője, hanem politikus, közszereplő, akinek vigyáznia kell a szavaira. 2014-ben a hvg.hu-nak azt mondta, muszáj volt Unicumot innia ahhoz, hogy el tudja viselni a szocialistákkal összehozott összefogást - azóta már volt az MSZP miniszterelnök-jelöltje is.

Illetve 2012-ben egy egyetemi fórumon zárt körben azt mondta az akkor még LMP-s politikus, jobban utálja a szocialistákat, mint a Fideszt, és nem igazán szeretné Bajnai Gordont miniszterelnöknek. Később kilépett az LMP-ből, hogy az Együtt nevű szervezettel Bajnait jelöljék kormányfőnek, majd összefogtak az MSZP-vel.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.