Tucatnyi alkalommal engedélyezett tavaly havonta titkos megfigyeléseket a bíróság

  • narancs.hu
  • 2024. február 6.

Belpol

A telefonlehallgatások száma pedig ennek a többszöröse lehetett.

133 alkalommal engedélyezett tavaly a Fővárosi Törvényszék nemzetbiztonsági feladatok ellátása során titkos információgyűjtést,

ez kevesebb az egy évvel korábbinál, akkor 149 ilyen engedély született – írja a hvg.hu. Mivel egy-egy kiadott engedély több célszemélyre is vonatkozhat, valószínűleg ennél több embert figyeltek meg tavaly az állami szervek. A tavalyelőtti 149 engedély összesen 251 célszemélyre vonatkozott, a tavaly megfigyeltek számát viszont nem közölték a lappal.

Ennél viszont jóval több alkalommal kerülhetett sor telefonlehallgatásokra, miután titkos információgyűjtésre az igazságügyi miniszter is adhat engedélyt. Az igazságügyi tárca már tavaly sem árulta el, hány ilyen ügyben járt el, csak azt közöltek, hogy 2021-ben '1469 db külső engedélyhez kötött információgyűjtés előterjesztés került a tárcához".

A lap hozzáteszi, hogy mindemellett vannak olyan leplezett eszközök, amelyek alkalmazásához nem kell engedélyt szerezniük az érintett állami szerveknek, ilyen például az, ha informátort alkalmaznak, adatokat gyűjtenek. A Facebook anyacége, a Meta januárban tette közzé a 2023 január-június közötti időszak adatait a különböző állami, hatósági adatkérésekkel kapcsolatban. Ebből kiderült: a magyar állam 2022-ben 1224 darab megkeresést küldött, 2023 januártól júniusig viszont már fél év alatt 1033 darab adatkérést küldtek. Sürgős, vészhelyzeti kérvényt 13 esetben kaptak Magyarországtól.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.