Tüntetést szervez az ellenzék a budapesti orosz „kémbank” elé

  • narancs.hu
  • 2022. február 28.

Belpol

"Putyin kémeinek nincs helye Magyarországon!"

Tüntetést szervez kedden 18 órára a budapesti orosz „kémbank”, vagyis a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elé az Egységben Magyarországért – írják a Facebookon. A bejegyzés szerint a demonstráción beszédet mond majd Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere is.

Az akció oka az orosz-ukrán háború miatt szervezték, na meg azért, mert az adevarul.ro híre szerint Csehország után Románia is kilép a pénzintézetből.

"Az agresszor orosz elnök megtámadta Ukrajnát, és közben egész Európát fenyegeti. Orosz befolyási övezetként tekint Magyarországra, amelyben a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is a partnere. Például azzal, hogy a Nemzetközi Beruházási Banknak és az így Európába érkező orosz ügynököknek Budapesten biztosít székhelyet."

Mint ismert, a magyar kormány 2019-ben 10 millió euróval (3,3 milliárd forinttal) támogatta a Budapestre költöző a NBB-t. Akkoriban több cikk született arról, hogy a  pénzintézet mondjuk úgy, kivételes helyzetben van Magyarországon.

Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő akkoriban arról beszélt, hogy a bank Budapestre költözése biztonsági kockázatot jelent, míg egy amerikai think tank azt jelezte, hogy Putyin trójai falova Európában az Orbánék által támogatott orosz intézmény. Az NBB akkor közleményben tagadta, hogy kémbank lenne.

(Facebook/Egységben Magyarországért)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk