Vádat emelt az ügyészség Novák Előd ellen, mert 2020 augusztusában leszedett egy szivárványos zászlót

  • narancs.hu
  • 2022. február 28.

Belpol

Ez nem a létrázós eset a Városházánál, ez egy újbudai zászló lopás.

A Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye szerint Novák Elődöt – akit a közleményben név nélkül, egy 41 éves helyi önkormányzati képviselőként említenek – garázdasággal valamint rongálással, társát pedig rongálással vádolja az ügyészség. A vádiratban indítványozták, hogy a bíróság büntetővégzéssel szabjon ki a vádlottakkal szemben pénzbüntetést.

Novák Előt a vád szerint 2020 augusztusában elvitte az újbudai önkormányzat előtt kihelyezett szivárványos zászlót. „a 41 éves vádlott a zászlótartó rúd fedelét felfeszítette, majd a zászlót levonta”, és azt a vádlott társának adta, aki a zászlót ezután „egy zsákba tette, majd motorral elhajtott a helyszínről”. A közlemény szerint mindezt egy harmadik társuk videóra is vette. A zászlót egy szemetesbe dobták.

 
Novák Előd szivarvanyzaszló lop Újbudán.

Az ügyészség közlése szerint „a zászlótartó szerkezet megrongálásával okozott kár csaknem 50 ezer forint volt”, és „a megsemmisített szivárványszínű zászló értéke több mint 20 ezer forint”.

A közleményben emlékeztetnek rá, hogy a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség Novákot egy korábbi, 2019. szeptember 27-én elkövetett garázdasággal is vádolja. A vád szerint akkor egy XI. kerületi művelődési központban megrendezett fotókiállításon, egy fotós alkotását, „amely egy szexuális irányultságát nyíltan felvállaló párt ábrázolt” piros festékszóróval lefújta, ezzel pedig 50 ezer forint kárt okozott.

Ha emlékeznek, Novák 2020-ban máshonnan is eltulajdonította a szivárványzászlót. A Városháza épületét egy létra segítségével közelítette meg, majd megkaparintva a zászlót elszaladt a rendőrök elől.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk