Túrkeve polgármestere a megszűnő orvosi ügyeletről: mégis mi a búbánatot csináljak?

  • narancs.hu
  • 2023. május 13.

Belpol

Nem tudja, hogyan kerítsen orvosokat a városba akár hónapokig úgy, hogy még azt sem tudni, miből és hogyan tudják őket kifizetni. 

Sallai Róbert Benedek több, mint fél éve próbálja időről-időre tudomására hozni a túrkeveieknek, hogy jó ideje jelentős romló minőségű orvosi ügyeleti ellátás is hamarosan megszűnik a városban az új ügyeleti rendszer miatt – legalábbis erről ír a polgármester posztjában

Bejegyzésében jelezte, az Országos Orvos Ügyelet Kft. a Berettyó-Körös Többcélú Társulás teljes működési területét érintően (Mezőtúr, Túrkeve, Kétpó, Mesterszállás, Mezőhék) 2023. május 31-től a szolgáltatási tevékenységet felmondta. 

„A 2015. évi CXXIII. törvény az egészségügyi alapellátásokról az ügyeleti ellátást állami feladatnak minősítette, ezáltal innentől kezdve az önkormányzat mozgástere leszűkül. Ugyanezen jogszabály egyik szakasza azonban kimondja, hogy az állami feladatellátást megelőzően a kormányzat tájékoztatja az önkormányzatot az ellátási feladatok átvételéről. Miután önkormányzatunk ilyen tájékoztatást a mai napig nem kapott, így feltételezhetjük, hogy a május 31-én megszűnő jelenleg ismert ellátás átvételével a Magyar Állam nem készült el, így az előbb hivatkozott jogszabály egy újabb szakasza átmeneti rendelkezést rendel el, hogy az önkormányzat gondoskodjon az állami átvétel megszervezéséig a feladatellátásról. Természetesen ehhez megoldási javaslatot és forrást nem rendel” – fogalmaz.

„Önök szerint mégis mi a búbánatot csináljak?” 

– kérdezi Sallai Róbert Benedek bejegyzésében.

Arra kíváncsi, hogy honnan kerítsen a városba orvosokat, akik ügyeletben bizonytalan ideig, akár hónapokig ellátják az ügyeleti orvosi feladatokat úgy, hogy még azt sem tudni, miből és hogyan tudják kifizetni? Az állam átszervezett egy nem jól működő ellátást egy sehogyan nem működő ellátássá és az átmeneti időszakra az önkormányzat felelősségét határozta meg a polgármester szerint. Megjegyzi, a költségvetésben ilyenre forrás nincs, ezért jelen pillanatban fogalma nincs, hogy miként tudják megszervezni az ellátást.

 
Sallai Róbert Benedek 2015. június 1-jén.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
 

„Javaslom, kérem, 2023. május 31. után a Mentőszolgálatot hívják minden olyan eseménnyel, ami azonnali intézkedést igényel! Hívószám: 104. Törekedni fogok tájékoztatást adni a pontos változásokról. Városunk törekszik megoldani ennek a Magyar Kormány által keletkeztetett problémának a feladatát, de még nem látom, hogy tudjuk” – fogalmaz Sallai Róbert Benedek. 

Lakossági tájékoztató az orvosi ügyelettel kapcsolatban Tisztelt Túrkeveiek! Több, mint féléve próbálom időről-időre...

Posted by Sallai R. Benedek on Thursday, May 11, 2023

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk