Grósz Andor vezeti tovább a Mazsihiszt

  • narancs.hu
  • 2023. május 14.

Belpol

A kecskeméti orvosprofesszor 70:35 arányban nyerte az elnökválasztást Nógrádi Péter budapesti ügyvéddel szemben.

Tisztújító közgyűlésen új elnököt választott vasárnap a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz).

Heisler András, aki az elmúlt tíz évben vezette a szövetséget, korábban javasolta, hogy ugyanaz a személy legfeljebb két egymást követő ciklusban lehessen elnök, így ő második mandátumának lejártával már nem indulhatott újból. 

A tisztségért ketten indultak: Grósz Andor kecskeméti orvosprofesszor és Nógrádi Péter budapesti ügyvéd, nemzetközi jogász.

A Népszava.hu tudósítása szerint mindkét jelölt a belső ellentétek megszüntetéséről beszélt a voksolás előtt. Grósz Andor a neve említése nélkül bírálta a leköszönő elnököt, mondván, a Mazsihisznek tíz év után ismét vallási szervezetként kell működnie, nem szabad politikával foglalkoznia. „Nem lehet helyettes államtitkárokkal kedélyesen beszélni reggel, majd délután jól odamondani a kormánynak, végül este egy antiszemitával vacsorázni” – mondta Grósz, utalva az amerikai nagykövet által szervezett vacsorára, amelyen Heisler András mellett jelen volt Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke is.

A Népszava szerint a választáson esélyesebbnek tartották Grósz Antalt. Ő is győzött: 70 szavazatot kapott, míg Nógrádi Péter 35-öt.

Az új elnök 1951-ben született hagyománytisztelő győri zsidó családban, Szentpéterváron tanult, 2005 és 2007 között főigazgatóként vezette a Magyar Honvédség Kecskeméti Repülőkórházát, és 2013-ig a Magyar Honvédség egészségügyi főnökeként dolgozott. 1990 óta elnöke a Kecskeméti Zsidó Hitközségnek, és 2015-től a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

A leadkép forrása a Mazsihisz Facebook-oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk