Ügyfélbaráttá teszik a vendégmunkások ügyintézését

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 17.

Belpol

800-1000 vendégmunkás jön havonta Magyarországra.

Sorra hozza a kormány azokat az intézkedéseket, amelyek azt szolgáljék, hogy szélesre tárhassa Magyarország kapuit a harmadik országbeli, például távol-keleti vendégmunkások előtt. Korábban elfogadták azt a novembertől hatályba lépő új törvényt, amely a harmadik országból érkező vendégmunkások foglalkoztatását könnyebbé teszi . A jogszabály szerint a vendégmunkások ezzel akár 2 éves tartózkodási engedélyhez is juthatnak, összevont munkavállalási és tartózkodási engedélyüket az idegenrendészeti hatóság állítja ki.

A kormány mindezek után épp most érezte szükségét annak, hogy hatékonyabbá tegye az idegenrendészetet – írjaNépszava. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján úgy alakítják át az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságot (OIF), hogy gyorsabbá váljon az ügyintézés. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságon belül létrehoznak majd egy új, Központi Regionális Igazgatóságot. Ennek az új, központi szervnek az lesz a feladata, hogy az egyes, regionális idegenrendészeti igazgatóságok között szükség esetén elossza az ügyeket.

Bár a kormányrendelet azt nem részletezi, hogy pontosan milyen ügyek szétosztásáról van szó, a Népszava szerint biztos, hogy ide tartoznak a vendégmunkások eljárásai is. A lap a területre rálátó forrása szerint minden bizonnyal a regionális igazgatóság tehermentesítése a szeptember elsejétől hatályba lépő rendelet célja.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint folyamatosan növekszik a Magyarországra érkező külföldi munkavállalók száma, a jelek szerint pedig a kínai akkugyárak miatt a kormány még több érkezőre számít.

2023 tavaszán 81 ezer külföldi dolgozott Magyarországon, a munkaerőkölcsönzők szerint ez a szám havonta 800-1000 fővel nő.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk