Új bortörvényre készülnek ősszel

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 12.

Belpol

Jön az ePincekönyv-rendszer, és az előzetes engedélyek helyett az utóellenőrzésen lesz a hangsúly.

Ősszel az Országgyűlés elé kerülhet az új bortörvény, amelynek szükségességét a Világgazdaságnak az agrárminiszter azzal indokolta, hogy az ePincekönyv-rendszer bevezetése az összes hatósági eljárás felülvizsgálatát magával vonja, így alapjaiban változik meg a szőlő-bor ágazat adminisztrációja – közli az MTI.

A tervek szerint több teret kap az utóellenőrzés, az eredetvédelemben pedig a lehető legtöbb döntést a helyi termelői közösségek kezébe adják. Az adminisztráció csökkentését a tárca szerint az is magával hozza, hogy az új szabályozás szerint a borászati termékek forgalomba hozatalakor az előzetes engedély helyett elég lesz a bejelentés – írják.

A készülő változtatásokról Nagy István agrárminiszter nyilatkozott a Világgazdaságnak. Hangsúlyozta, hogy a szüretre, a szőlő feldolgozására és a borkészítésre vonatkozó új adminisztrációs szabályok érvényesítése és az ePincekönyv használata hozzájárul a borpiac átláthatóbbá tételéhez, a szőlő-bor ágazat fehéredéséhez, és a fogyasztók pontosabb tájékoztatásához.

Kiemelték, hogy az új borszabályozásnak lehetővé kell tennie, hogy az elektronikus ügyintézés a lehető legszélesebb körben elterjedjen. A tárca számításai szerint a törvény és végrehajtási rendeleteinek hatálybalépése után, az ePincekönyv-rendszernek köszönhetően a jelenlegi töredékére csökken az egy-egy borászati termék forgalomba hozatalához szükséges hatósági bizonyítványok kérelmezésére fordított átlagos ügyintézési idő.

Figyelmébe ajánljuk