Ellenzéket lejárató Facebook-trolloldal mögött bukkant fel a törökbálinti önkormányzat munkatársa

Belpol

Alkalmatlanozás, gyurcsányozás. A szokásos.

„A választások alatt, és azóta is igen sok pénzt költ valaki Törökbálinton a mi lejáratásunkra. Ezt névtelen Facebook-oldalakról, névtelen Facebook-profilokkal teszik. Nyilván sejtettük, hogy ez a helyi Fidesz műve, viszont bizonyítékunk nem volt rá eddig” – mondja Ollero Marco.

A Momentum és Törökbálint Holnap Egyesület (TH) önkormányzati képviselőjének lapunknak küldött tájékoztatása szerint a Fidesz törökbálinti szervezetének, Elek Sándor polgármesternek, a városi újságnak, valamint egy helyi trolloldalnak (Szövetség a szólásszabadságért) a hirdetési adatai között egyezés mutatkozik. „A megadott telefonszám minden esetben a törökbálinti polgármester munkatársához tartozik” – fogalmaz, de az is látható, hogy mindenhol Törökbálinti Polgármesteri Hivatal címét tüntetik föl.

false

false

false

false

A polgármester munkatársának személyes adatait „kiradíroztuk”, de ha valaki meg akar bizonyosodni a megegyezésről, akkor a fenti linkekre kell kattintania – a biztonság kedvéért készítettünk képernyőfelvételeket is. A trolloldal esetében egy informatikai cég elérhetősége is feltűnik.

Alkalmatlan!

„Átvették az alkalmatlanság és a tehetetlenség elfedésére a teljesen szürreális stratégiát, amit ugye maga Gyurcsány mester tanácsolt. Ha nincs balhéra ok, akkor csinálj műbalhét. Ha nem tettél le az asztalra még egy épkézláb dolgot sem, akkor teli torokból ordibáld: »amit ezek művelnek, az ROSSZ!«. Ha így teszel, megsajnálnak és az áldozattal könnyebb együttérezni” – a Szövetség a szólásszabadságért oldalon ilyen szintű szövegek jelentek meg. Bár az oldalt igen kevesen követik és már egy ideje nem is frissült, az önkormányzati munkatárs érintettsége így is problémás.

„Azért tartjuk érdekesnek a történetet, mert az illető a hivatal munkatársa, és nem gondoljuk, hogy a munkaköri leírásába tartozna a mi lejáratásunk. A helyi Fidesz rendszeresen kiemeli, hogy nincs köze a minket lejárató tevékenységekhez, ez számomra nem ezt mutatja” – fogalmaz Ollero.

Szőke Péter megerősíti, hogy idáig a Fidesz elhatárolódott az oldaltól. A TH elnöke felvette a kapcsolatot a település jegyzőjével, hogy kikérje a posztoló szerződését, ugyanis erkölcsileg kifogásolhatónak és aggályosnak tartja az említett Facebook-oldalakon futó egyoldalú politikai tartalmú bejegyzéseket és az azokra alkalmazott hirdetéseket.

Kailinger Ildikó jegyző jogi és informatikai szakértő bevonásával vizsgálatot indított, valamint azt ígérte, hogy a szeptemberi képviselő-testületi ülésen javaslatot tesz a hivatal dolgozóira vonatkozó etikai kódex elfogadására, amelynek előkészítése folyamatban van. Továbbá arról tájékoztatta a képviselőt, hogy az önkormányzati munkatárs „nevére szóló Facebook hirdetési fiókot felfüggesztette, a fiók törlése folyamatban van”. Levele szerint a munkatárs a Polgármesteri Hivatal alkalmazottja, „foglalkoztatása a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó jogviszony keretében történik. Feladata a polgármester munkájának támogatása a polgármester rendelkezése szerint”.

„A vonatkozó jogszabályokat részletesen áttanulmányozva arra a következtetésre jutottam, hogy a munkaszerződése nem kiadható, ezért sajnos nem tudom megküldeni” – fogalmaz levelében a jegyző, így viszont nem derült fény a munkatárs foglalkoztatásának részleteire.

„Nem közszereplő”

„Van egy apró különbség a hirdetési fiók és a hozzákapcsolódó oldalak között” – mondja a polgármesteri hivatal munkatársa, akit először, mint „kommunikációért felelős referenst” szólítottunk meg, ami szerinte nem pontos, viszont „a tanácsadó” titulust nem kifogásolja. Szembesítettük, hogy a fellelhető információk alapján több Facebook-oldalt üzemeltet, de szerinte „ez sem pontos”. Végül viszont elhatárolódik a nyilatkozattételtől, ugyanis „nem közszereplő”, hanem „egy alkalmazott a hivatalban”, így azt sem árulja el, milyen „apró különbségre” gondolt.

„Önkormányzati alkalmazott, aki közfeladatot ellátó személy, nem vehet részt egy politikai kampányban így, nyíltan” – mondja Szőke Péter, aki egyébként már posztolt az esetről az elmúlt hetekben. A bejegyzésben megemlíti, hogy a munkatárs korábban az MSZP színeiben politizált, Ez nem okozott nagy meglepetést helyben, ugyanis a helyi szocialisták és a Fidesz több alkalommal is együtt mozogtak politikai ügyekben, erről a 444.hu többször is írt.

Figyelmébe ajánljuk