Új megyét hozna létre az ellenzék bajai jelöltje

  • narancs.hu
  • 2022. január 26.

Belpol

Kiss László megelégelte, hogy nem jut támogatás Bácskának, petíciót indított.

A momentumos Kiss László az ellenzék bajai képviselőjelöltje szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy petíciót indít az önálló Bács megye létrehozásáért.

Elmondta, hogy nemcsak ő maga gondolkodott sokat ezen a témán az elmúlt hetekben, de rengeteg bácskaival beszélt személyesen és online is, akik egyetértenek vele, és fontosnak találják az önálló Bács megye gondolatát. Ugyanerről számolnak be a Bácskát járó aktivisitái is.

Kiss László, érzékelve a bácskaiak többségi akaratát, petíciót indított, melyben kezdeményezi az önálló Bács megye létrehozását. Az új megye Bács-Kiskun megye déli járásaiból szerveződne, székhelye pedig Baja lenne. Ezáltal Baja elnyerhetné a megyei jogú város rangját, ami régi vágya a Duna parti város lakóinak.

Kiss László indokásul felhozta, az elmúlt évtizedekben szinte elvágták a Bácskát az ország más részeitől. „Ha egy vonalat húzunk Kalocsa és Kiskunhalas közé, szinte minden EU-s és kormányzati támogatás, beruházás ettől a vonaltól északra érkezett Bács-Kiskun megyébe. De hiába jön a Mercedes Kecskemétre, vagy az M5-ös autópálya Budapest és Kecskemét között - ebből a bácskaiak semmit sem profitálnak” - fejtette ki Kiss.

A sajtótájékoztatón Kiss azt is elmondta: vannak, akik szerint az önálló megye nem lesz elég, attól még nem lesz a Bácskában több pénz, út, munkahely. Nekik csak részben adott igazat. Kifejette, hogy az önálló Bács megye valóban csak az első, de egyben elkerülhetetlen lépés. Egy önálló megyének ugyanis sokkal könnyebb dolga van erőforrásokért lobbiznia.

Egy megyeszékhely, megyei jogú város Baja pedig sokkal több kormányzati forráshoz fog jutni. Kiss erre példaként említette a megyeszékhelyekre koncentráló Modern Városok Programját. “Egy önálló megyétől nem lehet teljesen megvonni az EU-s támogatásokat, a kormányzati beruházásokat - vagy ha valaki ezt megpróbálná, önálló megyeként sokkal könnyebb lesz fellépnünk az érdekeinkért” - érvelt az ellenzék közös országgyűlési képviselője.

Az nem világos, hogy az önálló Bács megye ígérete benne lesz-e az ellenzék közös kormányprogramjában, Kiss mindenesetre azt ígérte, a parlamentben lobbizik majd ezért és elviszi az ötletet az új kormányzat minden szintjére. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk