Nem nyomoz a rendőrség a jakuzzipiac éllovasának építkezését érintő ügyben

Belpol

Egy magánszemély még tavaly tett ismeretlen tettes ellen környezetkárosítás miatt feljelentést a Wellis Zrt. vezérigazgatójának, Czafik Zsoltnak az érdekeltségébe tartozó Winner Ingatlan Kft. építkezése miatt. 

Tavaly számoltunk be róla, hogy egy 1600 négyzetméteresnél nagyobb budai telken építkezik a Wellis Zrt. vezérigazgatójának, Czafik Zsoltnak az érdekeltségébe tartozó Winner Ingatlan Kft. Egy környékbeli lakos azonban feljeletést tett ismeretlen tettes ellen, ugyanis állítása szerint az építési-bontási, valamint kommunális hulladékot nem megfelelően tárolják, amivel károsítják a környezetet. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) arról tájékoztatta a Narancs.hu-t, hogy a feljelentést elutasították. 

A Czafik Zsolt – aki amellett, hogy Európában piacvezető jakuzzigyártó vállalatot visz, onnan lehet ismerős, hogy az ő céges magángépét vette igénybe Szijjártó Péter külügyminiszter a közelmúltban egy pozsonyi útjára – tulajdonolta Winner Ingatlan Kft. 2015 óta birtokolja a XII. kerületi (hegyvidéki), közel 1700 négyzetméteres nagyságú telket magába foglaló ingatlant. Az építésügyi hatóság nyilvános adatbázisában elérhető műszaki tervek alapján egy több emeletes, medencével, jacuzzival, zöldtetővel ellátott minimalista stílusú luxusvilláról van szó, ami értesüléseink szerint még nem készült el.

A feljelentést tevő környékbeli lakos állítása szerint az építkezés során az utca is megsérült, kátyúk keletkeztek; ezeket „vélhetően cement és mészkőpor elegyével, illetve mészkőzúzalékkal” zömítették, ami miatt száraz időben jelentős, ismeretlen minőségű szállópor kerül a levegőbe, nedves időben pedig a por sárrá válik, ami az erdőbe kerül, és szennyezi a környezetet. A környéken lakó szerint egy az ingatlan melletti utat végiglocsolták betonnal, aminek nagy részét zöld területre lapátolták.  A feljelentő megkeresésünkre azt mondta, többször is jelezte a hulladékkal és az utcával kapcsolatos problémát az építkezést végzőknek, és még az önkormányzattal is felvette a kapcsolatot, ahonnan nem kapott választ. 

Novemberben a BRFK még arról tájékoztatta lapunkat, hogy elrendelte a feljelentés kiegészítését.

Újbóli, már idei megkeresésünkre viszont már azt írta, elutasították a feljelentést, magyarán nem indítottak nyomozást az ügyben. 

Az építkezéssel a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) is foglalkozott, illetve készített képeket a helyszínről. Azt írják, „lazán túlépíti csillebérci telkét” a Winner Ingatlan Kft. Az MKKP a szabálytalanságokat jelentette az illetékes hatóságnál. Czafik Zsolt egyetlen megkeresésünkre sem reagált. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól Csató Kata lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.