Ujhelyi: Lakáskorszerűsítésre kellene költeni a Vodafone helyett

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 4.

Belpol

Ha a Fidesz teljesíti, amit 2010-ben vállalt, ma 1,1 millió lakás tulajdonosai lennének védettebbek az emelkedő energiaárak közepette.

Ha a magyar kormány az elmúlt években teljesítette volna, amit vállalt a energiatakarékosságot elősegítő otthonfelújítások terén, mostanra megújult volna nagyjából 1,1 millió lakás, és ezek nagyobb védelmet nyújtanának lakóiknak a magas energiaárakkal szemben – emlékeztet Ujhelyi István európai parlamenti képviselő a Fidesz 2010-es ígéretére nyílt levelében. 

Az egykori vállalásnak csak a töredéke teljesült, a szocialista politikus szerint pedig tizenkét évi kormányzással nagyon sokat lehetett volna tenni azért, hogy Magyarország védettebb legyen a mostani energiakrízis idején.

 

„Ehhez képest jogos kérdés, hogy a Fidesz-kormány a jogállami problémák miatt jelenleg még visszatartott uniós támogatásokból mennyit és hogyan kíván költeni például energiatakarékosságot jelentő otthonfelújításokra. Hiába a fideszes duma és a megtévesztő propaganda, a valóság az, hogy hatásfokát tekintve szinte alig valamit. Az úgynevezett helyreállítási alapból 160 milliárd forintot, a Környezetvédelmi és Energiahatékonysági Operatív Program Pluszból (KEHOP) pedig összesen mintegy 774 milliárdot; utóbbi kapcsán fontos megjegyezni, hogy mindez a következő hét évben elnyújtva értendő. Tanulságos, hogy a hozzávetőlegesen 934 milliárd forintos eszközkeretben továbbra sem szerepel egy általános, a háztartások széles köre számára elérhető, kedvezményes konstrukció mentén kidolgozott, átfogó épület energiahatékonysági program. Az Európai Bizottság számára eljuttatott – és eddig megismert – kormányzati dokumentumokból az derült ki, hogy a Fidesz-kormány mindössze »27ezer darab jobb energiahatékonyságú lakóingatlan létesítését« tervezi, és ezeket is csupán 2029-ig történő teljesítéssel. Csak, hogy legyen összehasonlításunk: abból az összegből, amit a kormány most a Vodafone megvásárlására költ el az Önök pénzéből, nagyjából 100 ezer család házát lehetne teljes körűen korszerűsíteni. Vagyis majdnem négyszer annyit, mint amennyit a kormány a következő hét évben vállal összesen” – számol Ujhelyi.

Hozzáteszi, a tervekben tényleg szerepel a lakossági napelemprogram finanszírozása, de ettől még riasztó látni, hogy a kormánynak nincs olyan energiahatékonysági programja, amely lakóépületek teljeskörű szigetelését, nyílászárók cseréjét, új, energiahatékony technológiák beépítését segítené. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk