Két intézmény növekvő rezsije csődbe viheti Érdet

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. szeptember 4.

Belpol

Az LMP sürgeti a kormányt, egységesen, a vezetés pártszínétől függetlenül segítse az önkormányzatokat ebben a helyzetben.

Az önkormányzatok abban érdekeltek, hogy tovább tudják működtetni, nyitva tudják tartani intézményeiket. Azt várják a kormánytól, hogy minél hamarabb dolgozzon ki intézkedési tervet, amely megsegíti azokat a településeket, amelyek nem tudják kigazdálkodni az emelkedő rezsiköltségeket – mondta Érd alpolgármestere, az LMP országos elnökségének tagja vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

Tetlák Örs sürgette, hogy nyújtson a kormány azonnali és lehetőség szerint teljes kompenzációt a megemelkedett rezsiköltségekre, a települések méretétől és vezetőik pártállásától függetlenül.

Mindezek mellett az LMP azt kéri a kormánytól, hogy indítson azonnal országos és szociális alapon nyugvó épületszigetelési, épületkorszerűsítési programot. Ugyanis ha a kormányzat ebben a helyzetben magára hagyja az önkormányzatokat, újra nemcsak az ellenzéki településvezetőket, hanem a magyar lakosságot, a magyar családokat fogja büntetni – jelentette ki az ellenzéki politikus.

Tetlák Örs szerint ezekre a lépésekre azért van szükség, mert jelenleg a legtöbb magyar település nem tudja, hogyan tartja nyitva a márciusig tartó krízisidőszakban szociális intézményeit, például az idősotthonokat vagy a hajléktalanellátást nyújtó intézményeket, valamint az óvodákat, bölcsődéket.

Példaként említette, hogy Érden két intézmény – egy szociális központ és az érdi szakrendelő – „elszállt” rezsiárai csődbe juttathatják a 75 ezres lakosú megyei jogú várost az agglomerációban. Az LMP országos elnökségének tagja drámainak, kilátástalannak nevezte a helyzetet.

Pénteken Székesfehérvár kormánypárti polgármestere, Cser-Palkovics András a Facebookon tette közzé, az önkormányzat intézményeinek energiaköltsége hogyan változik az általános drágulás hatására. A székesfehérvári közvilágításért idén várhatóan 688.5 milliót, jövőre egymilliárddal többet kell fizetni. Az uszoda működtetése 214,9 millióról 330,2 millióra drágul, az egyik óvoda gázszámlája pedig a tavalyi 6,7 millióhoz képest jövőre 42,4 millió forint lesz. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk