Újra szóba került az iparűzési adó felezése

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 17.

Belpol

A főváros szerint ez csak fegyelmezőeszköz.

"Jövőre még beleférne az iparűzési adó megfelezése, érdemes rajta elgondolkodni, de a döntéssel meg kell várni, hogy mit hoz a járvány negyedik hulláma" – ezt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke nyilatkozta a Népszavának.

Parragh szerint az újabb ilyen döntést alátámasztanák az idei év pozitív tapasztalatai, bár azt is bevallotta, hogy volt némi időbeli eltolódás, az érintett kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók kicsit később érezték meg az intézkedés kedvező hatását, mint arra előzetesen számítottak.

Hozzátette:

az iparűzési adó felére csökkentése jövőre is segítené a vállalkozásokat, hiszen többet költhetnének fejlesztésre, ráadásul az önkormányzatok sem utasították el egyhangúan.

Ha újra terítékre kerül a kérdés, akkor iparkamarai elnökként nem is tehetnék másként, minthogy támogatom az erre vonatkozó javaslatot, mondta el Parragh.

A nyilatkozata alapján az iparűzési adóba nemcsak rövid távon terveznének belenyúlni. Parragh szerint "az iparűzési adót jobban szét kellene teríteni. A jelenlegi rendszer nem segíti a gazdaság fejlődését és az önkormányzatok számára sem kedvező, így ezt előbb-utóbb ki kell dobni és egy új rendszert alkotni."

Hozzátette, hogy ez persze egy hosszabb folyamat lesz, ami ráadásul összecsúszhat a globális társasági minimumadó okán szükségessé váló társasági adó korrekcióval. "A kettőt össze lehetne vonni, de ennek most nincs itt az ideje. Ki kell várni a választásokat, mivel most nem lehetne erről korrekt szakmai vitát lefolytatni, hiszen rögtön a politikai csatér közepére kerülne az erről szóló elképzelés” – magyarázta Parragh. 

Kiss Ambrus, Budapest főpolgármester-helyettese szerint viszont nehezen lesz alátámasztható az iparűzési adó megfelezésének fenntartása a jövő évre is. Szerinte ugyanis az állam az idén nominálisan több adót szedett be, mint például a válság előtt, miközben az önkormányzatok ebből származó bevételeit erőteljesen csökkentette. Kiss úgy fogalmazott, hogy az iparűzési és társasági adó átalakítás Magyarországon kényszerítő és fegyelmező eszköz lett. 

Az iparűzési adó csökkentése komolyan érinti az önkormányzatok büdzséjét. A kormány ugyan ígért kompenzációt a településeknek, a 25 ezer fő alatti települések esetében heteken belül megérkezik a felezés miatti, összesen 50 milliárdos kompenzáció második részlete. A Népszava hozzáteszi azonban, hogy a huszonötezer főnél nagyobb települések közül 32-nek összesen 23 milliárd forint támogatást ítélt meg a kormány, míg a nagyvárosok esetében egyéni döntések születtek. Ez azért hangsúlyos, mert a tapasztalatok azt mutatják: a fideszes vezetésű települések pénzükhöz jutottak, az ellenzékiek többsége – beleértve Budapestet – viszont kimaradtak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk