Újszentiván újra választ: ki lesz a vőfély-polgármester utóda?

Belpol

Februárban letartóztatták Újszentiván autokrata vőfély polgármesterét, most két jogász is indul a helyéért az időközi választáson. A helyi közvélemény legalább három Facebook-csoportra szakadt, és a Fidesz sem azt a jelöltet támogatja, aki mellett falusi szervezete kiállt.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk a Magyar Narancs 2022. május 26-i számában jelent meg. Most ezt az írást ebből a lapszámunkból széles körben, ingyenesen is hozzáférhetővé tesszük.

Részben azért, mert fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerkedjenek a tartalmával; a cikket ráadásul az is aktuálissá teszi, hogy Újszentivánon július 3-án időközi önkormányzati és polgármester-választást tartanak. Részben pedig azért, hogy megmutassuk, érdemes a Narancsot megvásárolni is, hiszen minden számban hasonlóan érdekes cikkeket találhatnak – és a lap immár digitálisan is előfizethető, cikkei számítógépen, okostelefonon és tableten is olvashatóak.

magyarnarancs.hu-n emellett a továbbiakban sem csak fizetőfal mögötti tartalmakat találnak, így mindig érdemes benézni hozzánk. 

Visszavárjuk!

A szerk.

Negyvennégy szavazaton múlt, hogy Putnik Lázár – helyi becenevén Lázó –, a hivatásos vőfély 2019-ben Újszentiván polgármestere maradhatott, ennyivel kapott többet erősebbik kihívójánál, Bodó Imrénél.

Az akkori választás után néhány hónappal az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a megyei kormánymegbízottal és Putnik Lázár polgármesterrel közösen felavatta a falu új munkásszállóját – idén február 7-én pedig a NAV őrizetbe vette Putnikot az önkormányzat pályázatíró munkatársával és egy építőipari vállalkozóval együtt, épp a munkásszálló miatt. A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szerint a szálló megépítésére 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott Újszentiván 2017-ben, a projekt 371 millió forint volt. A polgármester a beruházást túlárazta, a valóságban nem az végezte a munkát, aki a papíron szerepelt. A szálló 258 millióból kész lett, a maradék 113 millióból 10 milliót egy szociális szövetkezet kapott, 70 millió a polgármester saját cégéhez vándorolt, társasházakat építettek, ingatlant vettek belőle. A többi pénz eltűnt. A nyomozás különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával indult (lásd: Vége a bulinak, Magyar Narancs, 2022. február 24.). Márciusban a három ember letartóztatását további három hónapra meghosszabbították, ez a határidő – mint a Magyar Narancs kérdésére Szanka Ferenc ügyészségi csoportvezető ügyész írta – június 9-én jár le. Putnik Lázár tehát akár szabadlábon is lehet a letartóztatása és a képviselő-testület feloszlása miatt kiírt július 3-i időközi választás idején.

A Fidesz újszentiváni szervezete május 6-án egyhangúlag úgy döntött, hogy az időközi választáson Bodó Imrét támogatja polgármesterjelöltként. Bodó az Újszentiván melletti Tiszaszigeten előbb alpolgármester, aztán polgármester volt, közben 2014-ig országgyűlési képviselő is a Fidesz színeiben, utóbb szegedi járási hivatalvezető. A Fidesz korábban – mint a párttal baráti viszonyt ápoló SzegedMa.hu írja – szerette volna elindítani Kübekházán, Deszken polgármesterjelöltként, ahol ellenzéki jelöltet kellett volna megverni, de Bodó ezt nem vállalta. 2019-ben viszont Új­szent­ivánon a Fidesz által segített Putnikkal szemben próbálkozott.

Őt aztán nem!

2020-ban Bodó „azzal borzolta a kedélyeket”, hogy jelöltette magát választókerületi elnöknek. A belső szavazást meg is nyerte, de Orbán Viktor elnök elutasította a kinevezését – a SzegedMa szerint azért, mert korábban, még megyei közgyűlési képviselőként kivált a Fidesz-frakcióból, és új képviselőcsoportot alakított.

Az újszentiváni Fidesz-szervezet május 6-i döntése után nyolc nappal a megyei napilap, a Délmagyarország már arról írt, hogy

a Fidesz hivatalosan Ulbert Mónika jogászt indítja polgármesterjelöltként Újszentivánon.

E fordulatnak kétféle értelmezését hallottuk Újszentivánon. Bodó Imre azt mondta, a választókerületi elnöknek a párt alapszabálya szerint joga van ahhoz, hogy ne értsen egyet a helyi szervezettel, és most ez történt. Ilyen esetben rendes választások idején az önkormányzati választási egyeztető bizottság (öveb) határoz. Mivel ez időközi választás, az országos szintű fórum dönt, ami még nem történt meg – mondta Bodó. Ez tehát az egyik magyarázat. A másik: „Meg lettek kérdezve, demokratikus módon, és ők ajánlottak egy személyt” – mondta az újszentiváni Fidesz-szervezet Bodó melletti kiállásáról a Narancsnak Bartók Csaba választókerületi elnök. „A fellebbviteli szerv, az öveb úgy döntött, Mónikát, illetve a csapatát fogjuk a Fidesz-logóval támogatni.”

Az, hogy Ulbert Mónika indul, nyolc hete tudható. Azóta működik az Újszentiváni Fórum nevű Facebook-csoport, amelynek egyik adminisztrátora Mónika férje, Illyés Szabolcs egyetemi oktató, a KDNP oktatási szakbizottságának elnöke. Ulbert Mónika május 20-án, pénteken kapta meg az aláírásgyűjtő íveket. Aznap délelőtt a Kossuth Lajos utca és a Rákóczi utca kereszteződésében, a piacon Fidesz-logós pultnál gyűjtötte az aláírást. A Délmagyarország szerint néhány óra alatt összegyűjtötte az induláshoz szükséges mennyiséget. Mivel a falunak 1610 választója van, 49 ajánlás kell a polgármester-jelöltséghez. Ulbert Mónika azt mondta a Narancs kérdésére, hogy a képviselő-testület feloszlása után többen is megkeresték, mert hozzáértő szakemberként a kialakult gondokat meg tudja oldani. „Jogász vagyok, uniós pályázati ellenőr, és közbeszerzési végzettségem is van. Azért is döntöttem az indulás mellett, mert megromlott a faluban a közhangulat, ez nem tartható, nem szeretném, ha a két és fél éves kisfiunk ilyen légkörben nőne fel. Úgy alakult, hogy az újszentiváni családos egyesület is engem választott elnökké, a szervezet Újszentiváni Családokért Egyesület néven fut tovább. A közösségfejlesztést és a családok védelmét fontosnak tartom, ezért fogadtam el a jelölést.”

Arról, hogy a helyi szervezet Bodót támogatta, Ulbert Mónika nem nyilatkozott, viszont azt mondta, a falunak nem csak új polgármestere, de új képviselő-testülete is lesz. A törvénytelenségekért, ha voltak, felelni fognak a hatóság által eljárás alá vont személyek, de a falu nem tehet arról, ami történt. Az egész településre csapatként tekint, mindenki véleményére kíváncsi.

 
Ulbert Mónika és a választók
A szerző felvétele

A kívülálló

Arról, hogy szerinte a megromlott közhangulat hogyan függ össze a Putnik Lázár elleni eljárással, a Fidesz polgármesterjelöltje azt mondta, évekkel ezelőtt kezdődött ez a folyamat. Van egy csoport, amely magának vindikálja a dicsőséget a polgármester megbuktatásában, a gyűlöletbeszéd jellemző rá, amivel azt érte el, hogy az emberek félnek vállalni a véleményüket.

Kizárásos alapon az Élhető Újszentivánért nevű Facebook-csoportra és annak alapítójára, Rusin Csabára gondolhatott. Rusin nyugdíjas rendőrtiszt, korábban indult képviselőjelöltként, aztán megfogadta, még egyszer nem teszi. Viszont több mint 600 tagot számláló Facebook-csoportja közzétett minden olyan iratot, amelyek Putnik Lázár viselt dolgaihoz kötődnek. Rusin két és fél éve bizonygatja, hogy a munkásszálló építésénél lopták a közpénzt. Kitartásába az is belejátszott, hogy amíg fia Hollandiában dolgozott, az önkormányzatnál papíron nyolc hónapig államilag finanszírozott közmunkásként vették föl utána a pénzt. Rusinék ügyvéd segítségével minden iratot kikértek erről a Magyar Államkincstártól, a papírokon ott vannak az aláírások, a fia aláhamisított szignója is. A faluban vagy kétszáz embert hallgatott ki ez ügyben a NAV, de a polgármestert ezzel még nem gyanúsították meg. Rusin Csaba korábban azt nyilatkozta a Narancsnak, hogy épp a polgármester és köre félemlítette meg a falut, és nem nagyon hisz abban, hogy csak a polgármester felelős a szabálytalanságokért.

Az Élhető Újszentivánért oldalon arról olvashatni, hogy a fideszes választókerületi elnök, Bartók Csaba jóban volt Putnik Lázárral, 2019-ben is őt támogatta. Bartók a Narancsnak erről azt mondta, tényleg sokat segített Újszent­ivánnak a fejlesztési források idehozásában, de más polgármesterekkel is jó a munkakapcsolata. Amúgy a bűnösöket meg kell büntetni, de az ítéletet is meg kell várni, mielőtt valakit minősítünk – mondta.

Rusin és az oldal kommentelői nem szimpatizálnak a Fidesz „nagyon keresztény” polgármesterjelöltjével. A képviselői csapat láttán pedig azt gondolják, a Fidesz szakértői gárdája kötődik Putnik Lázár bizalmi köréhez.

Feltűrni az ingujjat!

Múlt pénteken Ulbert Mónikától nem messze, az út túloldalán egy másik polgármesterjelölt, Binszki Olivér is gyűjtötte az aláírást. Az ő Facebook-csoportja A mi Újszentivánunk. Korábban ő is tagja volt az Élhető Újszentivánért csoportnak, de amikor szóvá tette, hogy Rusinnak nem itt kellene kérdést intéznie Szent­irmay Sára jegyzőhöz, mert úgysem fog válaszolni a hivatal vezetője, kitették a csoportból.

Binszki Olivér jogász, harmincéves, Új­szent­ivánon nőtt föl. Huszonhét évesen került Szegedre, de a szüleihez hazajár, segíti a nagymamáját, gondozza a házát, kertjét, rendezvényeken is részt vesz, itt tervezi a jövőjét. „Először 2014-ben kérdezték tőlem, miért nem indulok, de nem volt még ilyen ambícióm, bár a köz­élet érdekelt. 2019-ben már gondoltam rá, de akkor a jogi szakvizsga letételéhez szükséges joggyakorlattal voltam elfoglalva, és végül úgy határoztam, nem osztom meg a szavazókat. Alakulhatott volna úgy, hogy Bodó Imre legyőzi Lázárt, de nem sikerült. Azóta megnősültem, túl vagyok a szakmai gyakorlaton, és 2022 új helyzet azzal, hogy Lázár kikerült a képből. Az elmúlt három évben már készültem arra, hogy indulok.”

Binszki képviselőjelöltként is indul, de mint polgármesterjelölt nem állított össze saját képviselőjelölti „csapatot”, szemben fideszes vetélytársával. A 2019 óta dolgozó képviselők egy része újból indul, közülük többekkel jó viszonyban van, ahogy több újonnan indulóval is. Akiket a község lakói megválasztanak, azokkal együtt fog tudni dolgozni. Programja szerint helyre szeretné állítani a közösségi élet nyugalmát, felülvizsgálni az önkormányzat működését, vállalkozóbarát helyi politikára készül, az életminőséget javító beruházásokra, és közösségépítésre. Mondhatják rá, hogy az édesapja DK-s önkormányzati képviselő Szegeden, de – hangsúlyozza – téved, aki ez alapján próbálná politikai kategóriába sorolni őt.

Megkerülhetetlen téma, hogy a polgármester és még két másik ember előzetes letartóztatásban ül egy önkormányzati beruházás miatt, és kizárt, hogy amivel gyanúsítják őket, arról az önkormányzatnál senki más nem tudott. Binszki Olivér szerint igazságtalan, hogy Újszentivánról ennyi negatív hangvételű írás jelent meg. „Az ügyészség dolga eldönteni a nyomozati anyagokból, kit mivel gyanúsít, nem egy polgármesterjelöltnek, a falubeli pletykák alapján. A büntetőjogi kérdés megválaszolása a hatóságok kompetenciája, az meg, hogy megfelelő szakértelemmel dolgoztak-e a hivatal munkatársai, munkajogi kérdés, amit kívülről, a partvonalról nem lehet megítélni, azzal majd a leendő polgármesternek lesz feladata. Az biztos, hogy egymás gyalázása, bűnösként való megbélyegzése még egyetlen települést sem tett élhetőbbé” – véli Binszki Olivér.

Van további polgármesterjelölt is: saját oldalán Szögi Zoltán pedagógus is bejelentette, hogy összegyűjtött 200 ajánlást. Rusint is kérdezik, miért nem lép ringbe. Azt felelte, tartja magát ahhoz, amit két éve mondott, nehogy azt higgye bárki, hogy neki kell a Lázó széke. Pedig nem akárki kapacitálja: „Ritka a tiédhez hasonló elvi és tisztességes hozzáállás a politika világában. Ezzel együtt van az a helyzet, amikor fel kell tűrni az ingujjat, és fel kell menni a pályára politikusként/jelöltként küzdeni, mert az a közösség érdeke” – biztatta a csoportban Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő, jogász, akit nemrég a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség elnökévé választottak (róla lásd: Az örök áldozat, Magyar Narancs, 2021. február 25.).

Talpai János, aki a rendszerváltás előtt tanácselnökként, majd polgármesterként vezette a falut egészen 2006-ig – Putnik Lázár első győzelméig –, azt gondolja, Bodó Imre is indulni fog, függetlenül attól, hogyan áll hozzá a Fidesz. Talpai képviselőjelöltként azért méreti meg magát, hogy tapasztalatával segítsen a településnek egyenesbe jönni a történtek után.

„Most épp annak a levét isszuk – figyelmeztet Talpai János –, hogy olyan ember lett itt polgármester, akinek nem volt korábban tapasztalata arról, hogyan működik egy önkormányzat, és a saját feje után ment. A polgármestert tartóztatták le, de fontos tisztázni: a képviselő-testületnek nagy a felelőssége abban, ami történt. Ezt a munkát nem lehet az utcáról beesve rendesen végezni.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk