Szabó Bálint újabb és régebbi politikai akciói

Az örök áldozat

Belpol

Leleplezést ígért Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő, majd eltűnt, és órák múltán egy szál alsónadrágban találtak rá. Egy hét után állt újra nyilvánosság elé. Eltűnéséről nem, csak a megkerüléséről beszélt, és arról, feljelenti a polgármestert, amiért gyógykezelésre szoruló embernek nevezte.

Szabó Bálint a névnapján, február 14-én vasárnap videóüzenetet és hétfői sajtótájékoztatóra szóló meghívót tett közzé a Facebookon. A szegedi Cserepes sori piac területének eladásáról akart beszélni, biliborítást ígért. Másnap reggel 8-kor mégsem jelent meg a képviselői irodánál, a telefonját sem vette fel. Felesége feljelentést tett a rendőrségen eltűnése miatt. A képviselő autóját a rendőrök az újszegedi Ligetnél találták meg, hajnalban ott szokott futni. Szabót este nyolc tájban, Makó határában a rákosi úton, a város felé gyalogolva találta meg egy szolgálaton kívüli rendőr, aki mentőt hívott hozzá. Eltűnése, előkerülése országos hír volt. A szegedi közgyűlési többséget adó pártok, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd helyi szervezete és az Összefogás Szegedért Egyesület közös közleményben szólította fel, „Szeged jó hírének megőrzése érdekében” árulja el, mi történt vele. A Jobbik emellett azt kérte, az ellenzék és a kormánypártok együtt „kezdeményezzék az ügyészségnél Szabó Bálint gyámság alá helyezését”. A Fidesz helyi szervezete nevében Tápai Péter azt mondta, Szabónak tényleg tisztáznia kell magát; örülnek, hogy megkerült és egészséges, „bár az elmúlt idő­szaknak a performanszai alapján vannak bennünk kétségek”. Botka László polgármester a közösségi oldalon azt írta Szabóról, nem ismerte, amíg 2013-ban rá nem törte az irodája ajtaját. Azóta vagy százötven sajtótájékoztatón beszélt róla hazugságot, ő mindig beperelte és nyert ellene. Őt nem zavarja ez, „azt azonban nem tűrhetjük, hogy egy gyógykezelésre szoruló ember Szeged rossz hírét kelti!”.

Egy héttel az eltűnése után, február 22-én Szabó Bálint a Felső-Tisza-partra várta a sajtót. Tisztelői is eljöttek, kisebb sokadalom fogadta a víz szélénél. Négy fiatalember, a segítői választották ki a helyszínt. Egyikük azon volt, hogy ne Szabó Bálint álljon nappal szemben, de végül a stábok operatőrei meggyőzték, hogy inkább Szabó, mint ők, különben rossz lesz a felvétel.

A képviselő előre megírt közleményt olvasott föl. Azt mondta, egy hete, a Ligetbe indulva az Etelka sori benzinkúton újságot vett, és feleségének, kislányuknak apró meglepetéseket. A következő tizenöt óra eseményeiről „a személyi szabadság megsértése miatt ismeretlen tettesek ellen indult rendőrségi nyomozás sikere”, és családja biztonsága érdekében most nem beszél. Azt elmondta, nem önszántából került Makóra, és amikor a rendőr megállt az integetésére, gyalog volt, mezítláb, egy szál alsónadrágban. A kihívott mentők 32 fokos testhőmérsékletet mértek nála. Hőtartó fóliába csavarták, melegítő infúziót kapott, ellátták bal kezén az égési sérülést. A makói kórház sürgősségi betegellátó ambulanciájára vitték, „hipotermia, azaz kihűlés diagnózissal, neurológiai góctünet nélkül, tiszta tudatállapotban”. A vizsgálatok és további kezelés után a saját felelősségére este 11-kor hazavitték rendőrautóval. Most gyógyul a légúti panaszokkal, lázzal, gyengeséggel járó betegségéből, a családnak is fel kell dolgoznia a traumát. Nem szólalt volna meg, ha nem írják azt róla, hogy Makón a pszichiátriára vitték. Ezért, továbbá a polgármester szavai miatt rágalmazásért most feljelentést tett. Hozzájárul, hogy az egyetem cáfolja meg az ő pszichiátriai kezeléséről szóló híreket, és hogy a sajtó belenézhessen a leleteibe. Ennyit mondott, kérdésekre nem válaszolt, hátat fordított a mikrofonoknak, kame­ráknak, átvágott a mezőn, a hullámtéri ligeterdőn a társasházi lakásuk irányába.

Azt, hogy nem önszántából került Makóra, egy kolléga úgy értelmezte: vitték, rabolták. A Magyar Narancs kérdésére két nappal korábban, a Messengeren Szabó így fogalmazott: „A hétfői napról amit most mondhatok: nem önszántamból lett a reggeli futásból maratoni séta Makóig. A sajtóban (tudatosan hamisítva) megjelent állítással szemben nem vittek, és nem is részesültem pszichiátriai vizsgálatban.”

Balról balra

Szabó Bálint Szombathelyen született 1982-ben, családja Bükön élt, majd Csepregen. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségizett, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanult jogot. Húszéves korában független jelöltként, fideszes támogatással elindult a csepregi polgármesteri tisztségért. Hat százalékponttal maradt alul, de a képviselő-testületbe bekerült. Kisvártatva baloldali lett, és elindult a politikai karrierje.

2004 szeptemberében a HVG arról írt, hogy a Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták Vas megyei szervezeténél a rendőrség gyanúja szerint fiktív alapszervezeteket alapítottak, hogy a megyei tisztújításkor befolyásolni tudják az erőviszonyokat. Az alapító okiratokat többek közt Szabó Bálint megyei elnök és Zuschlag János szocialista országgyűlési képviselő írta alá. Az eljárás felmentéssel zárult. Az MSZP etikai bizottsága három embert kizárt, köztük Szabót, mert egy utóbb visszavont vallomás szerint 500–1000 forintért léptettek be embereket a pártba. Perek indultak, de az ügyben Szabó feljelentése alapján szemérem elleni erőszak miatt is zajlott eljárás négy emberrel szemben – állítása szerint őt bántották. Ahogy letelt az önkormányzati ciklus, Szabó 2006-ban Szegedre költözött. Vállalkozó lett, beiratkozott a szegedi egyetem jogi karára.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk