Ütött a taxióra

  • narancs.hu
  • 2013. április 10.

Belpol

Sokadik nekifutásra fogadta el a Fővárosi Közgyűlés a taxirendelet módosítását. A kilométerdíj éjjel-nappal 280 forint lesz, a taxikat pedig sárgára festik. Mit szólnak a változáshoz a taxisok? Video filmtörténeti utalásokkal.

Hétfő délelőtt két taxis érdekvédelmi szervezet, a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete és az Országos Taxi Szövetség demonstrált az Alkotmány utcában, hogy az új rendeletbe mindenképpen kerüljön be a rögzített, egységes kilométerdíj. Akciójuk sikeres volt. A kedd délután elfogadott rendelet a fuvarszervező cégeket érinti érzékenyen, amelyek ez idáig a telefonos fuvardíjak árának lenyomásában voltak érdekeltek, ami viszont a taxisok zsebére ment. Az új rendelet az utasoknak húszszázalékos drágulást, viszont kiszámítható díjakat hoz. Az alapdíj 450 forint, a kilométerdíj minden napszakban, minden taxiban 280 forint, a percdíj 70 forint lesz, és megszűnik az éjszakai tarifa.

A rendelet idén szeptember elsején lép hatályba. Akinek ekkor a taxija nem felel meg az előírt műszaki követelményeknek – tengelytávja legalább 2550 milliméteres, csomagtere 430 literes, motorja legalább 55 kilowatt teljesítményű, Euro IV-es besorolású –, az 2015. július 1-jéig használhatja taxiját éves vizsgáztatás mellett. 2014. szeptember elsejétől csak tízévesnél fiatalabb járművel lehet személyt szállítani, az autóknak sárga alapszínűnek kell lenniük.

A módosítás miatt a hatezer fővárosi taxis nagyjából felének kell majd lecserélnie autóját. E tekintetben a két taxisszervezetben sincs egyetértés, a TGFSZ azért harcol, hogy a műszaki leírásnak nem megfelelő, hitelre vásárolt autók addig használhatók legyenek, amíg az autólízing ideje lefut. Megkérdeztük a taxisokat, mit gondolnak.

Figyelmébe ajánljuk