Vágó Gábor (LMP): „Az a cél, hogy cselekvésre ösztönözzük a kiábrándultakat”

Belpol

Úgy látja, Kecskeméten ő a legesélyesebb ellenzéki jelölt, visszalépésekről azonban nincs hír. Az egykori LMP-s politikussal a pártba való visszatéréséről és az Elios-botrányról is beszélgettünk.

magyarnarancs.hu: Amikor 2014-ben kilépett az LMP-ből, és nem indult a választásokon, azt nyilatkozta, hogy a pártot újra kell építeni ahhoz, hogy valóban más legyen a politika.

Vágó Gábor: Úgy látom, hogy az LMP-nél most hasonló a hangulat, mint a párt 2009-es megalakulásánál. Van egyfajta „megváltjuk a világot” érzés, ami persze idealista dolog, de enélkül nem működne az egész. Most nem a parlamenti küszöb átlépéséről van szó, mint 2014-ben, hanem arról, hogy le kell váltani az Orbán-kormányt. Az LMP-nél megindult egy újratervezési folyamat, melynek eredményeképp ma már ez nem egy rétegpárt, sokkal inkább egy kisebb néppárthoz hasonlít. A párt belső feszültségei pedig tompultak az évek során, úgy látom, most már mindenkit a közös cél motivál.Éppen ezért a visszatérésemmel kapcsolatban többek között a párton belüli változások is szerepet játszottak, sok más mellett. Leginkább az országos helyzet motivált a döntésemben, hiszen azt látom, hogy konszolidációra képtelen a rendszer, és egyre durvább lépéseket tesz a NER, viszont nincs, aki megállítsa ezt. A Fidesz belső morális gátjai mára teljesen leomlottak.

false

 

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: A gyakorlatban hogyan történt az LMP-hez való visszatalálása? A párt kereste meg, vagy fordítva?

VG: Fontos megjegyezni, hogy én az LMP-től mint politikai közösségtől sosem távolodtam el az elmúlt négy évben. Többször megjelentem LMP-s rendezvényeken, vagy voltak olyan képviselők, akiknek segítettem a munkáját. Szóval a tágabb holdudvarban benne voltam. Végül most Szél Bernadett mondta, hogy jöjjek vissza. Azt érzem, hogy kell a legény a gátra, mert a Fidesz rendszerét  már nem lehet kibekkelni, vagy hátrébb állni. Akkor kell lépni, amikor lehet, és április nyolcadikán pontosan ezt kell tenni.

magyarnarancs.hu: Amikor kilépett a pártból, azt mondta, hogy nem hagy fel a politikával, csak csatateret vált.

VG:  Számomra nagyon fontos volt az elmúlt években elvégzett munka, talán a legnagyobb küzdelem az ÁFA-csalásokkal kapcsolatos utcai aktivizmus volt. Ezzel a témával még képviselőként kezdtem foglalkozni, és részben a NAV-os kitiltási botránynak köszönhetően sikerült elérni, hogy a témában született szakpolitikai javaslatainkat elfogadja a kormány. Ezen kívül azt is sikernek könyvelem el, hogy megszűntették Horváth András ellen az eljárást. (Horváth András egykori adóhivatali munkatárs, aki milliárdos ÁFA-csalásokra hívta fel a figyelmet 2013-ban, mire korábbi munkaadója feljelentette arra hivatkozva, hogy Horváth illetéktelenül jutott adóhatósági adatokhoz – CSEE). Nem azt mondom, hogy ez csak nekem köszönhető, de én is hozzátettem a munkához a részemet. Közben újságíróként az Átlátszónál számos európai uniós csalással kapcsolatos ügyre hívtam fel a figyelmet, ami még jól jöhet későbbi nyomozásoknál, ha a rendszerváltás után lesz egy tisztességes ügyészség. Ezek a munkák nagyon fontosak voltak, de azt láttam, hogy amíg nincsen politikai váltás, addig az íróasztalfióknak dolgozunk, viszont az én igazi motivációm az, hogy valódi társadalmi változásokat tudjak elérni. És úgy tűnik, hogy most ez már küszöbön van.

magyarnarancs.hu: Tavasszal több tüntetésen is felszólalt. Mit tapasztalt az utcai demonstrációk során?

VG: Többek között azt, hogy van egy nem annyira szűk, több tízezres réteg, amelyik nagyon elégedetlen, és az ő elégedetlenségüket tudta kanalizálni ez a tüntetéssorozat. De valójában azt a stratégiai célt, hogy az Orbán-kormányt leváltsuk, még ez a nagy lángon égő elégedetlenség sem tudja elérni, ez a hangulat nem terjedt tovább a közönyös emberekig, akik adott esetben el sem mennének szavazni. Nem az a cél, hogy tovább szítsuk a legelégedetlenebbekben a tettvágyat, hanem az, hogy cselekvésre ösztönözzük a kiábrándultakat.

magyarnarancs.hu: Ennek érdekében indította „Legyen” nevű mozgalmát is?

VG: Igen, elkezdődött egy háttérmunka, ami arra fókuszál, hogyan tudjuk a bizonytalanokat elvinni szavazni. Ennek a projektnek az utolsó 2-3 hétben lesz nyilvános megjelenése. Most azt látjuk, hogy a szavazók bő harmada bizonytalan, vagy nem menne el szavazni. Az ő családtagjaiknak, barátaiknak szeretnénk egy olyan eszköztárat felmutatni, amivel meg tudják győzni őket. Szeretnénk olyan platformokat, és érveket használni, amelyekkel a politika eddig nem élt.

false

 

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Például?

VG: Olyan  helyeken szeretnénk megjelenni, ahol eddig nem volt ott a politika, például Tinderen, kutyafuttatókon. Vagy olyan egyszerű, ám beszédes érvekkel, amelyek sok választó számára érthető; például, ha elosztjuk Magyarország négy éves költségvetését a szavazóképes állampolgárok számával, akkor azt látjuk, hogy minden választópolgár négymillió forint sorsáról dönt egy választás során. Ez egy olyan belátható összeg, amivel kapcsolatban el tudnak gondolkodni az emberek, és ez növelheti számukra a választás jelentőségét.

magyarnarancs.hu: Mire számít a párt kecskeméti egyéni jelöltjeként?

VG: Kiváló matematikai esélyeim vannak. A jelenlegi számok azt mutatják, hogy nekem van a legtöbb támogatóm a többi ellenzéki jelölthöz képest.

magyarnarancs.hu: Elképzelhetőnek tartja, hogy más pártok visszaléptetik a jelöltjüket?

VG: Ez a pártközpontokban fog eldőlni, én azt tapasztaltam, hogy az aláírásgyűjtés alatt összeszoktunk a többiekkel, gyűjtöttünk együtt a Momentummal, a Kutya Párttal és a Jobbikkal is. Jó emberi kapcsolatok alakultak ki. Az aláírásgyűjtés és a sátor alatti vacogás kialakított egy bizalmat az ellenzéki oldalon. Persze ez még kevés, de az állampolgárok tudják a dolgukat, és az esélyesebb jelöltre fognak szavazni.

magyarnarancs.hu: A hódmezővásárhelyi fideszes vereség befolyásolta a kecskeméti közvéleményt?

VG: Ami kimozdította a kecskeméti közvéleményt az apátiájából, az az Elios-botrány. Hónapok óta téma a városban az, hogy rossz a közvilágítás. Mivel a városvezetés nem akarja kiadni az ezzel kapcsolatos papírokat, az emberek elégedetlensége csak nő. Kecskeméten nem a migránsoktól rettegnek, hanem félnek kimenni az utcára sötétedés után, mert attól félnek, hogy elüti őket egy autó a rossz közvilágítás miatt. Azért érdekes az Elios-botrány a többi korrupciós ügyhöz képest, mert egy olyan dologra világít rá, ami az állam feladata lenne. Az állam viszont nem tudja ellátni a közlekedés biztonságát, mert az egész projektből kilopták a pénzt. Ha egy olyan dologból lopták volna ki a pénzt, aminek nincsen közvetlen hatása, akkor lehet, hogy nem is lett volna ebből ekkora botrány.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?