Gyurcsány már tud valamit? Karácsonyt dicséri

  • narancs.hu
  • 2019. június 26.

Belpol

De még hogy!

Véget ért a budapesti főpolgármesteri előválasztás. Közel hetvenezren szavaztak, pontosabban 68 363-en.

Gyurcsány Ferenc összegzésképp írt előválasztási benyomásáról a Facebookon. És érdekes módon nagyon dicséri Karácsony Gergelyt.

Mindez azért érdekes, mert nem is olyan rég a Narancsnak adott interjújában egészen mást állított Karácsony képességeiről.

"Aki nem tudja a Puzsér-ügyet elintézni, hogyan fogja Tarlóst? Aki nem látja be, hogy nem megállapodni kell Tarlóssal, hanem legyőzni. Aki nem tudja, hogy mikor kell kompromisszumot kötni, és mikor kell harcban legyőzni a másikat. Gergely ennek az eszköztárnak egyik részét tudja használni, de a másikhoz akkor sem nyúlna hozzá, amikor már nincs más választása. Aki Puzsérral belemegy egy állóháborúba, az azt a véleményt alakítja ki magáról, hogy a Puzsérnál fajsúlyosabb politikussal szemben alul fog maradni. Balga vagyok, hogy ezt sokáig nem vettem észre. (...)  Karácsony Gergely alkalmas jelölt, de nem a legalkalmasabb."

Ehhez képest most valós versenyről beszélve azt írta, "Karácsony Gergely biztosnak és lefutottnak tűnő egyszemélyes szereplése helyett valóságos küzdelmet láttunk. És ez teremtette meg ezt az új helyzetet. Budapest jövője, az Orbán-Tarlós utáni világ volt három hétig a legfontosabb ügye Magyarországnak.

Karácsony Gergely megmutatta, hogy tud küzdeni. Jól állt neki, engem is meglepett teljesítménye, semmi oka szégyenkezni."

Persze Kálmán Olgát és Kerpel-Fronius Gábort is dicséri,  de említésre méltó a hangnemváltás.

"Nem tudom, ki győz. De a választás végeredményét mi elfogadjuk. A győztest mindenkinek támogatni kell. Mi támogatni fogjuk. A kampánynak vége, amit akartunk, elértük: az ellenzéknek ma estétől egyetlen közös főpolgármester-jelöltje lesz. És az a dolgunk, hogy valamennyien őt támogassuk. Mi ezt fogjuk tenni."

Frissítés

Karácsony Gergely nyerte a budapesti előválasztást. 48,9 százalékkal. Eszerint Karácsony lesz Tarlós István kihívója az ellenzéki oldalról. A 68 363 szavazatból 33 356 szavazattal nyert.

Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció jelöltje, 25 093 szavazatot szerzett, ez 36,8 százalékot jelent, míg a momentumos Kerpel-Fronius Gábor 9792 voksot gyűjtött be, ami 14,3 százaléknak felel meg.

Karácsony közel 50 százalékkal nyerte az előválasztást

Pontosabban 48,9%-kal. Ő lesz ősszel Tarlós István kihívója ellenzéki oldalról. Forrásaink szerint az MSZP-DK jelöltje kapta a legtöbb szavazatot az ellenzéki előválasztás ma zárult második fordulóján, amin hárman indultak. Információink szerint - amit az időközben elkezdődött sajtótájékoztatón is megerősítettek - a független, DK által támogatott Kálmán Olga 36,8 százalékot, a Momentum jelölte Kerpel-Fronius Gábor pedig 14,3 százalékot kapott.

Figyelmébe ajánljuk