Közel hetvenezren szavaztak az előválasztáson

  • narancs.hu
  • 2019. június 26.

Belpol

68 363.

Szerdán délig, tehát a zárásig az ellenzéki előválasztáson 68 363 budapesti vett részt, írta meg a Mérce.

A szervező a Hang kedden délután közölte, hogy átlépték az ötvezres határt.

Vagyis tegnap este, illetve ma délig további 18 ezer szavazatot adtak le.

A szervezők szerda estére ígértek végeredményt.

Egy az egy ellen

Az őszi önkormányzati választáson "egy az egy elleni küzdelemnek" kell lennie, így lesz esélye az ellenzéknek legyőzni a Fidesz-KDNP jelöltjét, Tarlós István főpolgármestert. Ezzel a céllal indult el az előválasztás.

false

A 2019-es önkormányzati választás ellenzéki főpolgármester-jelöltjei ennek során kiálltak egymás ellen a civilek által szervezett előválasztáson. Az aHang pártoktól független civil szervezetként vállalta a budapesti előválasztás koordinálását. Többek között ennek érdekében jött létre bő egy évvel ezelőtt. (De azóta lényegében számos kampányt indított, hangot adott az otthonápolóknak, a kilakoltatottaknak, vagy épp a dolgozóknak.) A szervezet aktivistái és a pártok támogatói 2019. májusában létrehozták a Civil Választó Bizottságot annak érdekében, hogy az előválasztás formailag civil kontroll mellett valósuljon meg.

A budapesti előválasztás lebonyolítását a jelölteket támogató pártközösségek aktivistákkal és infrastrukturális felajánlásokkal segítették. Az előválasztásban részt vett az MSZP, a Párbeszéd, a Szolidaritás, a DK, beszállt a Jobbik, az LMP és a Momentum is.

Az előválasztás első fordulójában Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Horváth Csaba (MSZP) mérette meg magát. (Nyilvános vitájukról itt írtunk bővebben.) Az első forduló eredménye szerint 34 214 szavazatot adtak le összesen: 27 598-an Karácsony Gergelyre (Párbeszéd), 6535-en pedig Horváth Csabára (MSZP) húzták be az ikszet. Így Karácsony lett az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje.

Ám ekkor már bejelentkezett Puzsér Róbert is, aki folyamatos variálás során, hol hajlandó lett volna az előválasztásra, hol nem. Végül nem vett részt sem a február elejéig tartó első fordulóban, sem a júniusi másodikban. Ez egyelőre még nem jelenti azt, hogy nem indul az őszi választáson.

A fordulat

A második fordulóra Karácsony és Puzsér mellé az EP-választás eufóriáját követően lett még két jelöltje az előválasztásnak. A DK meglepetésre Kálmán Olgát, míg a Momentum XIII. kerületi elnökét, Kerpel-Fronius Gábort indította. (A jelöltek első nyilvános vitájáról itt írtunk bővebben.)
A a második fordulóra jelölteknek június 5. és június 17. között kellett összegyűjteniük a megfelelő számú ajánlást. A voksolás ezen fordulója június 20 és 26 között zajlott.

Kálmán Olga, Kerpel-Fronius Gábor, Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltje az aHang vitáján

Kálmán Olga, Kerpel-Fronius Gábor, Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltje az aHang vitáján

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A szavazásban részt vehetett az a budapesti lakcímkártyával rendelkező állampolgár, aki 2001. október 1. előtt született, aki elfogadta és aláírásával az ellenjegyezte a magyar jogszabályoknak megfelelően, hogy az előválasztást kezdeményező civilek és pártok a választás lebonyolítása alatt és érdekében tárolják és kezeljék személyes adatait 2019. június 26-ig bezárólag. Szavazni személyesen vagy online lehetett.

Neked ajánljuk

Azonnali: Valami nem stimmel az új kormánnyal

  • narancs.hu

Nagy Mártonnak és Navracsics Tibornak a beterjesztett törvényjavaslat szerint nem lesz önálló minisztériuma, és megjelent egy 113 oldalas salátatörvény-tervezet, amit először hibásan nyújtottak be.