Karácsony közel 50 százalékkal nyerte az előválasztást

  • narancs.hu
  • 2019. június 26.

Belpol

Pontosabban 48,9%-kal.

Ő lesz ősszel Tarlós István kihívója ellenzéki oldalról. Forrásaink szerint az MSZP-P jelöltje kapta a legtöbb szavazatot az ellenzéki előválasztás ma zárult második fordulóján, amin hárman indultak.

Információink szerint - amit az időközben elkezdődött sajtótájékoztatón is megerősítettek - a független, DK által támogatott Kálmán Olga 36,8 százalékot, a Momentum jelölte Kerpel-Fronius Gábor pedig 14,3 százalékot kapott.

Az aHang nevében Magyar György ügyvéd ismertette az eredményeket szerda kora este, nem sokkal azután, hogy e folyamatosan bővülő cikkünkben megírtuk a Párbeszéd-politikus győzelmét.

Ez szavazatszámban a következőképpen néz ki:

  • Karácsony Gergely: 33.355
  • Kálmán Olga: 25.093
  • Kerpel-Fronius Gábor: 9.792

Karácsony egyébként nem sokkal a hivatalos bejelentés előtt kiírta a Facebook-oldalára, hogy "Győztünk!".

Gyurcsány Ferenc még előtte posztolt egyet - ekkor még hivatalosan zajlott a számlálás -, és nagyon dicsérte a Párbeszéd társelnökét, Zugló polgármesterét, ami azért meglepő, mert két héttel ezelőtt a Magyar Narancsnak adott interjújában még élesen bírálta, azt mondta, "nem a legalkalmasabb" jelölt, nem biztos, hogy képes legyőzni Tarlóst.

A bejelentésről készült felvételek tanusága szerint Karácsony és Kerpel-Fronius jelen volt a szerda kora esti bejelentésen, Kálmán Olga viszont nem látszodott a felvételeken. Igaz, később a Facebookon, egy videós anyagban gratulált korábbi vetélytársának.

Ami eddig történt

Az őszi önkormányzati választáson „egy az egy elleni küzdelemnek” kell lennie, így lesz esélye az ellenzéknek legyőzni a Fidesz-KDNP jelöltjét, Tarlós István főpolgármestert. Ezzel a céllal indult el az előválasztás.

Kálmán Olga, Kerpel-Fronius Gábor, Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltje az aHang vitáján

Kálmán Olga, Kerpel-Fronius Gábor, Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltek az aHang vitáján

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A 2019-es önkormányzati választás ellenzéki főpolgármester-jelöltjei ennek során kiálltak egymás ellen a civilek által szervezett előválasztáson. Az aHang pártoktól független civil szervezetként vállalta a budapesti előválasztás koordinálását. Többek között ennek érdekében jött létre bő egy évvel ezelőtt. (De azóta lényegében számos kampányt indított, hangot adott az otthonápolóknak, a kilakoltatottaknak, vagy épp a dolgozóknak.) A szervezet aktivistái és a pártok támogatói 2019. májusában létrehozták a Civil Választó Bizottságot annak érdekében, hogy az előválasztás formailag civil kontroll mellett valósuljon meg.

A budapesti előválasztás lebonyolítását a jelölteket támogató pártközösségek aktivistákkal és infrastrukturális felajánlásokkal segítették. Az előválasztásban részt vett az MSZP, a Párbeszéd, a Szolidaritás, a DK, beszállt a Jobbik, az LMP és a Momentum is.

Az előválasztás első fordulójában Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Horváth Csaba (MSZP) mérette meg magát. (Nyilvános vitájukról itt írtunk bővebben.) Az első forduló eredménye szerint 34 214 szavazatot adtak le összesen: 27 598-an Karácsony Gergelyre (Párbeszéd), 6535-en pedig Horváth Csabára (MSZP) húzták be az ikszet. Így Karácsony lett az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje.

Ám ekkor már bejelentkezett Puzsér Róbert is, aki folyamatos variálás során, hol hajlandó lett volna az előválasztásra, hol nem. Végül nem vett részt sem a február elejéig tartó első fordulóban, sem a júniusi másodikban. Ez egyelőre még nem jelenti azt, hogy nem indul az őszi választáson.

A második fordulóra Karácsony és Puzsér mellé az EP-választás eufóriáját követően lett még két jelöltje az előválasztásnak. A DK meglepetésre Kálmán Olgát, míg a Momentum XIII. kerületi elnökét, Kerpel-Fronius Gábort indította. (A jelöltek első nyilvános vitájáról itt írtunk bővebben.)

A a második fordulóra jelölteknek június 5. és június 17. között kellett összegyűjteniük a megfelelő számú ajánlást. A voksolás ezen fordulója június 20 és 26 között zajlott.

A szavazásban részt vehetett az a budapesti lakcímkártyával rendelkező állampolgár, aki 2001. október 1. előtt született, aki elfogadta és aláírásával az ellenjegyezte a magyar jogszabályoknak megfelelően, hogy az előválasztást kezdeményező civilek és pártok a választás lebonyolítása alatt és érdekében tárolják és kezeljék személyes adatait 2019. június 26-ig bezárólag. Szavazni személyesen vagy online lehetett.

Figyelmébe ajánljuk