Welsz Tamás százmilliós hagyatékának sorsa

Vallomása nem cáfolható

  • - zsip -
  • 2017. október 21.

Belpol

A rejtélyes körülmények között elhunyt Welsz Tamás cégének az ügye a Legfőbb Ügyészségen jár. A kft. máig nem tisztázott módon került Welsz volt barátnőjéhez a férfi halála után egy nappal. Mivel Welsz már nem tudja cáfolni a nő verzióját, az ügyészség szerint nincs miért tovább nyomozni.

Egy nap sem telt el, hogy a beismerő vallomásra készülő Welsz Tamás 2014. március 20-án különös körülmények között életét vesztette egy rendőrségi utaztatás során, barátnője, H. Andrea máris kezébe vette a férfi vagyo­ná­nak kezelését. (A vállalkozót a Központi Nyomozó Főügyészségre szállították érdi házából, de menet közben rosszul lett, életét a budai mentőállomáson sem tudták megmenteni. Egyes pletykák szerint Welsz utolsó szavai ezek voltak: „Uraim, bevettem valamit.” A rendőrség ezt mindig is határozottan cáfolta.)

Welsz Tamás neve a 2014-es kampányra időzített Simon Gábor-botrány következtében vált közismertté. Az MSZP volt alelnöke és országgyűlési képviselője 267 millió forintos jövedelemeltitkolás miatt állhat bíróság elé. Welsz kapcsolatban állt Simonnal, az egykori szocialista akkori állítása szerint a kalandor üzletember kereste meg őt. Azt viszont tagadta, hogy hamis bissau-guineai útlevelet gyártatott volna Welsszel, amivel aztán bankszámlát nyittatott a Magnet Bankban. Simont Welsz halála előtt egy héttel tartóztatták le. Akár létezett, akár nem a Simon nyugat-afrikai állampolgárságát igazoló útlevél, az csak egy tétel lehetett. Polt Péter legfőbb ügyész száz érintettről beszélt, amikor a Welszhez köthető útlevél-hamisítási ügyről kérdezte őt a DK-s Vadai Ágnes, neveket azonban nem említett.

Welsz Tamás az útlevélbizniszen kívül gépjármű-kereskedelemmel is foglalkozott, erre szakosodott cége volt a Charity March – Jótékonysági Menet Kft. (CM). A cég a Budapest–Bamako Rally farvizén mentőautókat exportált afrikai országokba, járműritkaságokat importált, bázisa Bissau-Guinea volt – abban az országban volt Welsz legutolsó bejegyezett lakcíme is. A CM autóflottájának értéke idővel elérte a 100 millió forintot – ezért az Érden található gyűjteményért jelentkezett be Welsz halálának másnapján akkori barátnője, H. Andrea. A sietség oka érthető volt: Welsznek korábbi házasságából született egy gyermeke, Fanni, aki egyenes ágon örökölhetné a CM ingóságait.

 

Tom Wallace színre lép

H. Andrea 2014. március 21-én felkereste ügy­védjüket, hogy igazolja: az ő tulajdonában vannak a CM Seychelle-szigeteken bejegyzett anyavállalatának a részvényei. A CM ugyanis a Cavalli Continental Ltd. nevű offshore cég tulajdona volt, amit a nő és Welsz közösen alapított 2011-ben. Vagyis: akié a Cavalli, azé a CM Kft. és annak a vagyona – ez H. Andrea érvelése.

Welsz volt felesége nem hagyta ezt annyiban, és közokirat-hamisítás, valamint sikkasztás miatt feljelentést tett. A beadvány szerint H. Andrea nem tisztázott módon jutott a Cavalli-részvényekhez, ergo törvénytelenül lett a CM Kft. ügyvezető-tulajdonosa. A rendőrség meg is indította a nyomozást 2014-ben, majd két év múlva lezárta bizonyítottság hiányában. Ez azonban még nem a végső pont, Welsz Fanni jogi képviselője a napokban a legfőbb ügyészhez fordult, bepanaszolva a nyomozás ellentmondásait, hiányosságait.

A tények a következők: a Charity March Kft. Welsz és H. Andrea közös cége volt a 2009-es alapítástól 2013-ig, amikor Welsz elérkezettnek látta az időt az off­shore cég bevonására. 2013. szeptember 16-án mindketten lemondtak üzletrészeikről a Cavalli Continental Ltd. javára. Ekkor lépett színre a Cavalli képviselője, az egyáltalán nem rejtélyes bissau-guineai állampolgár, Tom Wallace Paar, aki nem volt más, mint maga Welsz Tamás. (Fedőnevében a Paar édesanyja nevére utal, továbbá Welsz és Wallace születési dátumai megegyeztek, bissau-guineai lakcímük is, nem beszélve az aláírásukról.) Külön érdekesség, hogy Tom Wallace Paar a CM átvételéről szóló taggyűlési jegyzőkönyvet Welsz Tamás néven írta alá. A CM taggyűlésén tehát Welsz javasolta a két részvénycsomag egyesítését, így a Cavalli mindent vitt, ami a CM-é volt.

Már csak azt kellene tudni, kié volt a Cavalli 2013 szeptemberétől Welsz fél évvel későbbi haláláig. A fővárosi cégbíróság bejegyezte a CM új tulajdonosaként a Cavallit, efelől nincs kétség. A részvények valódi tulajdonosának a kiléte azonban kétséges, és ezt a rendőrség által lezárt nyomozás sem tisztázta – így azt sem, hogy H. Andrea jogszerűen lett-e a CM tulajdonosa a Cavalli-papírok felmutatásával, vagy pedig azok soha nem kerülhettek ki Welsz tulajdonából. Ha az utóbbi lenne igaz, akkor a részvények Welsz örökösét (azaz a férfi lánygyerekét) illetnék.

Bár a Cavalli részvényei bemutatóra szólnak – akinél vannak, az a tulajdonos –, a cég esetében szűkítették a hozzáférést azzal, hogy a részvények tulajdonosát, Tom Wallace Paart (azaz Welsz Tamást) megnevezték a részvénykönyvben. Ezt a Cavalli Seychelle-szigeteki bejegyzését intéző Laveco Ltd. hazai képviselője, Váradi László 2015 februárjában hivatalosan is közölte a Welsz-hagyatékkal foglalkozó közjegyző megkeresésére. „Bár bemutatóra szóló megjelölésű volt a részvény, az átruházáshoz minden esetben szükség volt írásbeli okiratra az ügylethez és a bejegyző ügynök értesítésére, ezáltal az új részvényes és/vagy birtokos adatait tartalmazó részvénykönyv kijavítására is.” Vagyis, ha ebben változás történt volna, az csak az ő közreműködésével mehetett volna végbe. Váradi állításaiból az következik, hogy Welsz a részvényeket senkire át nem ruházta, a részvénykönyvet nem módosította. A Cavalli Seychelle-szigeteken keletkezett részvényjegyzékét lapunk is megtekintette, az a részvények tételes felsorolása után megjelöli a részvények egyedüli tulajdonosát, Welszt.

Váradi az állítását a H. Andrea elleni büntetőeljárás során jegyzőkönyvben is megerősítette. Ugyanezt vallotta tanúként Fanni édesanyja, M. Orsolya, aki egy ideig a CM külföldi állandó lakcímű tulajdonosainak és cégjegyzésre jogosultjainak (Welsznek és H. Andreának), továbbá a Cavallinak is a magyarországi kézbesítési megbízottja volt. Váradi a hagyatéki eljárás során nyilatkozott arról, hogy a Cavalli-részvények az örököst illetik, mivel a cég képviseletét a tulajdonos Welsz halála után senki sem látta el. Ennek alátámasztására a közjegyzőnek továbbította a Welsz nevére kiállított hiteles részvénykönyvet 2014. március 23-án, három nappal Welsz halála után.

A lényegi kérdést, a Cavalli-részvények jogos tulajdonosának kilétét egyszerűen megválaszolhatta volna a nyomozó hatóság: megkeresi a Seychelle-szigeteki cégbíróságot vagy egy annak adataihoz hozzáférő közjegyzőt. A rendőrség ezt arra hivatkozva nem tette meg, hogy Magyarországnak nincs viszonosságalapú jogsegélyegyezménye a Seychelle-szigetekkel, ezért kísérletet sem tett az információk beszerzésére.

 

Élet a törlés után

A H. Andrea elleni nyomozás megszüntetésének másik indoka az volt, hogy Welsz Tamás elhunyt, tőle a rendőrök nem tudnak információt szerezni, és csak H. Andrea vallomására hagyatkozhatnak. H. Andrea pedig azt állította, 2012-ben vagy 2013-ban Welsszel együtt a tudomásukra jutott, hogy a Cavalli bejegyzését intéző Laveco becsapja ügyfeleit, és nem a Seychelle-szigeteken állítja ki a létrehozott offshore cégek papírjait. Mivel a kapcsolatuk megszakadt a Lavecóval, egy szlovákiai ügynökséghez fordultak, ahol H. Andreát ügyvezetővé, továbbá a bemutatóra szóló Cavalli-részvények őrzőjévé tették. Erről egy 2013. szeptember 13-án Komáromban készült okiratot prezentált, amit azzal egészített ki, hogy Welsz korábban többször nyilatkozott arról, ő nem tulajdonosa a Cavallinak. Minthogy erről Welszet már nem tudják megkérdezni, a nyomozók valós állításként fogadták el H. Andrea kijelentését.

Az az ellentmondás nem tűnt fel a nyomozóknak, hogy 2013. szeptember 16-án Welsz a Cavalli tulajdonos-ügyvezetőjeként, Tom Wallace Paarként, a Charity March Kft. egyszemélyes tulajdonosaként és képviselőjeként írta alá a társaság új alapító okiratát. H. Andrea neve nem olvasható ezeken a dokumentumokon, noha az általa becsatolt irat szerint ekkor már három napja a Cavalli-részvények tulajdonos-őrzője volt, azaz jogosult a cég képviseletére. H. Andrea neve Welsz halála, 2014. március 21. után kerül a cégiratokba, akkortól szerepel a Charity March Kft. cégjegyzésre is jogosult tulajdonosaként (addig csak kisebbségi tulajdonos volt).

A Welsz Tamás leányát képviselő ügyvéd megkeresett egy Seychelle-szigeteken dolgozó hitelesített közjegyzőt is. Serge Roullion azt állította, hogy a nyilvántartásuk szerint a Cavalli részvényeinek 100 százaléka Tom Wallace tulajdonát képezte, aki a bemutatóra szóló papírok birtokosa, őrzője. Roullion ezt 2016. április 14-én mondta, két és fél évvel azután, hogy a H. Andrea által bemutatott irat szerint a Cavalli részvényei az ő tulajdonát képezik. Ezek szerint annak, hogy egy szlovákiai offshore ügy­nökség – ahogyan azt H. Andrea állítja – átrendezte a tulajdonviszonyokat a Cavalliban az ő javára, nem lett jogi relevanciája, legalábbis a Seychelle-szigeteki cégnyilvántartás nem regisztrálta. Ennek két oka lehet: vagy el sem jutott oda a módosítás, vagy a Cavalli változásait nem jegyezték be. Ezt az ellentmondást szintén nem tisztázta a nyomozás, mivel a Seychelle-szigeteki közjegyző nyilatkozatát a rendőrség nem fogadta el bizonyítékként.

Pedig Roullion mondott mást is. A közjegyző szerint a Cavallit 2013. december végén törölték a Seychelle-szigeteki cégjegyzékből az adó- és járulékfizetési kötelezettségek elmulasztása miatt. Ennek ismeretében mindenképpen bizarr, hogy a törölt Cavalli képviseletében H. Andrea miképpen tudott Welsz halála után eljárni, és 2014 áprilisában a CM tőkéjét 500 ezerről 3 millió forintra emelni, valamint egymaga gyakorolni tovább egy megszűnt cég tulajdonosi jogait.

A rendőrség nyomozást megszüntető végzését a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség, majd a Fővárosi Főügyészség is helybenhagyta. A Fővárosi Főügyészség július 13-i indoklásának alaptétele az volt, hogy H. Andrea bűnössége a vádemeléshez szükséges bizonyossággal nem volt megállapítható, mivel „vallomása nem cáfolható”; az indoklás szerint nem lehet megállapítani, hogy a bemutatott szlovák iratok hamisak vagy valós tartalmúak-e, így pedig azt sem lehet megállapítani, hogy H. Andrea azzal a szándékkal használta volna fel azokat, hogy a Welsz lányát illető örökség egy részét megszerezze.

 

Feltörekvő felszámoló

A Charity March Kft. felszámolását 2015 februárja óta Börcsök Sándor felszámolóbiztos végzi. Börcsök felfele ívelő pályaképével a direkt36 foglalkozott részletesen, kiemelve a felszámolási ágazat kormányzati felelőséhez, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez fűződő kapcsolatát. Börcsök az utóbbi években számos nagy falathoz jutott, például Tarsoly Csaba vállalkozásait, a KÖKI Terminál befektetőjét vagy a Budapesti Vegyiműveket kísérte utolsó útjára. Börcsök a húsiparba is belekóstolt, az általa felszámolt Balaton Húsipari Kft. Mészáros Lőrincnél kötött ki. Börcsök Sándor az állami szektor bedőlt gazdasági társaságainak felszámolásában és a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodószervezetek csőd-, illetve felszámolási eljárásainál monopolhelyzetet élvező Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-ben is szerepet játszik.

 

Welsz & Simon és társai

A Welsz Tamással kapcsolatos nyomozás költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt jelenleg is folyamatban van. A Központi Nyomozó Főügyészség a Narancsot arról tájékoztatta, hogy célszerűségi okból az alapügyből több ügyet elkülönítettek. Ezekben összesen 13 gyanúsított van, akiknek a többségét közokirat-hamisítás bűntette miatt hallgatták ki; közszereplő nincs köztük. A nyomozás lezárásának határideje november 14.

Simon Gábor ügye bírói szakban van. A Központi Nyomozó Főügyészség 2016 márciusában különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat Simon Gábor ellen. A vád szerint 2008 és 2012 között ismeretlen forrásból 267 millió forint bevételre tett szert, ami után nem tett eleget a személyi jövedelemadó és az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettségének, amivel 120 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. Simon Gábor egyébként az eljárás során befizette a hiányolt összeget, így a bűncselekménnyel okozott hátrány megtérítése miatt – egy márciusi ügyészségi közlés szerint – „korlátlan enyhítést tesz lehetővé a bíróság számára”.

Figyelmébe ajánljuk