Változtatna a kormány, hamarosan csak egy állami és egy egyházi tankönyv közül választhatnak majd az iskolák

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 10., 08:53
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ez már tényleg a bőség zavara lenne.

Arról ír a mai Népszava, hogy hiába kapta kézhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az új Nemzeti alaptanterv (NAT) koncepcióját, az még koránt sincs kész, a korábban belengetett jövő szeptemberi bevezetés biztosan nem tartható.

A lapnak nyilatkozó szakértők azt mondták, hogy az új NAT-nak megfelelő tankönyvek sem állnak még rendelkezésre, azokat a közeljövőben kezdik el kidolgozni, egyelőre a félkész koncepció alapján. A Népszava forrásai úgy tudják, a kormány kétféle tankönyvet akar a jövőben: egy állami és egy egyházi, keresztény szemléletű tankönyv közül lehet választani.

false

 

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 10., 08:53
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 17
  Kovacs
  2018. augusztus 10., péntek 20:55
  15: A kérdés költői is marad, mert a kötelező testnevelés is abban a stádiumban ragadt, hogy kötelező és kész. Nekem erről egy Kleist anekdota jut az eszembe, aki a könyvkereskedőnél nehezményezte, hogy csak lovagi regényeket terjeszt. Mire a kereskedő kikérte magának, mert ő nagy választékkal rendelkezik. Többféle lovagi regényei vannak, lovagokkal és anélkül.
  (Ha esetleg körülményesen fogalmaztam volna: Kétféle nacionalista tankönyv között lehet - majd valamikor- választani, keresztényekkel és anélkül)
 2. 16
  Kovacs
  2018. augusztus 10., péntek 20:44
  13: Itt az a problémám, hogy az általad elmarasztalt konkrét "poénkodást" kivetíted egy általános társadalmi "züllésre". Holott tudod, hogy az emberek krízis helyzetekben nagyon furcsán viselkednek.
  Két perc alatt elfelejtik, hogy nem kéne viselkedni. Neveltetésüktől függetlenül.
  Ebben az országban pedig valami rejtélyes módon a krízis generálódik, mint valami önjáró fantom.
  (Egyébként pedig valóban nehéz bármit is mondani azoknak is, akikről feltételezzük, hogy a minimum szinten értik, amit mondani akarsz.)
 3. 15
  hóvarjú
  2018. augusztus 10., péntek 17:57
  Mi a lószar az egyházi tankönyv egy szekularizált államban (iskolában)?
  A kérdés költői.
 4. 14
  yoyo
  2018. augusztus 10., péntek 17:54
  Autoriter hatalom lehet az is, ahol az ellenvéleményt megfogalmazó egyszerűen eltűnik, holttestét az erdőben találják meg, összedrótozott kezekkel, meg az is, mint ez, hogy tulajdonképpen egyszerűen csupán megbűvölte az állam polgárait, akik valamiért úgy érzik, nem tudnak, vagy nem is akarnak ellentmondani.

  És minden nap rezignáltan láttamozzák, hogy ma se maradt el a köz szeme láttára és passzív beleegyezésével az újabb nyilvános abúzus.
 5. 13
  yoyo
  2018. augusztus 10., péntek 17:33
  12-es:
  Természetesen megteheti, mindenki a saját természete szerint reagál, de ha a buszon molesztálni kezdenek mondjuk egy nőt, és mindenki a saját természete szerint elfordul, az botrány.
  Vagy ha egy Orbán Viktor megjelenik az urológián, és a kérdésre, hogy elnézést, de bemehetek maguk előtt, valaki szellemesen annyit mond, én vagyok a soros, erre az internet felrobban a nevetéstől, szerintem az is botrány. Miért nem mondta ott egyetlen ember is, hogy mi itt várunk 5 és fél órája, maga is várja ki a sorát? (az "én vagyok a soros" természetesen a valóságban nem hangzott el, minden alattvaló lesütött szemmel hallgatólagosan beletörődött a helyzetbe.)

  Hogy x vagy x képes volt a marxista-ateista kiképzés ellenére a későbbiekben érett, önálló ítéletalkotásra, árnyalt világképben való gondolkodásra, nem jelenti, hogy annak az iskolának a szellemisége ne nyomorított volna meg nemzedékeket.

  Az én világlátott, művelt nagynénémből öreg korára egy hibbant szerencsétlen lett, elvakult orbánista, (aki a családi ebédnél hüledezve kérdezi, ki az a mészáros lőrinc, és arról próbálja meggyőzni a rokonokat, hogy még életében nem hallott erről az emberről). Amikor anyám egy ízben vitatkozott vele, és rákérdezett, miért is gondolja, hogy ez vagy az így lenne helyes, azt felelte, de hát apukáék erre tanítottak minket. Mondja ezt 78 évesen. A neveltetés az emberek jelentős részét elég fiatal korára nagyjából életre szólóan lezárja. Ez nem azt jelenti, hogy a marxista-ateista vagy az árvalányhajas kiscserkész élete végéig az marad, de a paneljei, az értékrendje, az előítéletei, hiedelmei magas fallal kerítik be.


 6. 12
  Kovacs
  2018. augusztus 10., péntek 17:05
  9: "Nem az a botrány, hogy egy autoriter hatalom ebbe az irányba visz mindent, hanem hogy megteheti."
  A te bejegyzésed is vicces, amit a "fórumozóknak" itt felrósz. Ha nem tehetné meg, nem lenne autoriter hatalom.
  (Egyébként nagyon nehéz eltalálni a pontot, hogy hogy legyen, ami ne legyen. Mindenki a maga módján próbálkozik. A magam módján én is. Te nem?)
 7. 11
  tiszapolgári
  2018. augusztus 10., péntek 15:44
  9 yoyo: ezen poénkodni BOTRÁNY!

  Nofene.
 8. 10
  tiszapolgári
  2018. augusztus 10., péntek 15:43
  7 Kovacs

  Csak várd ki a végét, majd meglátod, mekkora vargabetűket írsz le.
 9. 9
  yoyo
  2018. augusztus 10., péntek 15:37
  ez megint egy olyan pont, amit a hétköznapok szintjén elemezgetni, valamiféle napirenden elemezgetni, mérlegelni, ezen poénkodni, erről mémeket gyártani - túlzás nélkül merem mondani - BOTRÁNY!

  Nem az a botrány, hogy egy autoriter hatalom ebbe az irányba visz mindent, hanem hogy megteheti.
  Hogy az "ellenállás" mindenkor ugyanazokban az apró és önfeladó gesztusokban merül ki.
 10. 8
  Kovacs
  2018. augusztus 10., péntek 15:29
  6: Csakhogy nem mindegy, hogy egy ateista kommunista vagy egy kommunista ateista lettél. Te még nem tudod, hogy mi vagy. Majd tiszapolgári eldönti. (hehe)

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra