Üres asztalokkal jelzik, hogy az éttermekből hiányoznak a Valentin-napot ünneplő LMBTQ-párok

  • narancs.hu
  • 2022. február 14.

Belpol

Ma több ezer olyan pár él Magyarországon, akik nem merik nyilvánosan ünnepelni a Valentin-napot, és inkább otthon maradnak, mert félnek az atrocitásoktól.

Üres asztalok az éttermekben, rajtuk szivárványszínű gyertyák és egy ilyen szövegű tábla jelzi, hogy innen egy Valentin-napot ünneplő LMTBQ-pár hiányzik. Így hívja fel február 14-én a Budapest Pride és a Háttér Társaság a figyelmet arra, hogy ma több ezer olyan pár él Magyarországon, akik nem merik nyilvánosan ünnepelni a Valentin-napot, és inkább otthon maradnak, mert félnek az atrocitásoktól.

A kezdeményezéshez negyven budapesti vendéglátóhely csatlakozott, ahol hétfő este harminc-hatvan percig szabadon hagynak egy-egy megterített asztalt.

 
Forrás: budapestpride.hu

Napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt az azonos nemű párokat érintő homofób atrocitások száma, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatához 2021-ben a megelőző évhez képest 25%-kal többen fordultak segítségért. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) LMBTQI közösséget 2019-ben vizsgáló kutatása szerint a megkérdezett magyarok 72%-a nyilatkozott úgy, hogy mindig vagy gyakran kerüli, hogy kézenfogva mutatkozzon azonos nemű párjával a bántalmazástól vagy fenyegetéstől tartva, 25%-uk pedig az elmúlt évben tapasztalt diszkriminációt vendéglátóipari egységben.  Az ő helyzetükre hívjuk fel a figyelmet közös akcióban a Háttér Társasággal. – olvasható a kezdeményezés a Budapest Pride oldalán.

Figyelmébe ajánljuk