Varga Judit: az Európai Néppártban sokan vannak, akik liberálisabbak akarnak lenni a liberálisoknál

  • narancs.hu
  • 2020. január 25.

Belpol

A Fidesz azonban keresztény-konzervatív párt marad. És a párt maga fog dönteni a saját sorsáról.

Varga Judit a Magyar Nemzetnek adott interjút, a beszélgetés fókuszában a Fidesz és az Európai Néppárt jelenlegi és jövőbeli kapcsolatának elemzése áll.

Felmerült a kérdés, ha az Európai Néppárt tartósan felfüggesztett tagságot ajánlana a Fidesznek, mit lépne a párt, mire az igazságügyi miniszter azt hangsúlyozta, ami már korábban is meghatározta a Fidesz narratíváját, vagyis hogy majd a Fidesz dönti el, hol folytatja tovább.

"Sajnos a néppártban sokan vannak, akik liberálisabbak akarnak lenni a liberálisoknál is, a néppárt eltolódott balliberális és a bevándorláspárti irányba. A Fidesz ebben nem partner, mi a magyar emberek akaratát képviseljük" – fogalmazott Varga Judit.

A miniszter szerint a mostani időhúzás azt jelzi, nem egyértelmű, mit gondolnak magukról a pártcsalád tagjai. Hisz' döntés született volna már, ha egyértelműen ki tudnák mondani, nem azonosulnak a Fidesz politikájával, amelyen a párt nem változtat.

A Spiegel szerint egyelőre nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból

Jelenleg nincs meg a többség a Fidesz tagságának megszüntetéséhez, ami főként a nagyobb tagpártok hozzáállásának tulajdonítható.

"Nem a néppárt, hanem a magyar emberek érdekei szerint fogunk politizálni Brüsszelben. Kiállunk a nemzeti szuverenitás és a keresztény kultúra védelmében, és nem támogatjuk a bevándorlók betelepítését. (…) A Fidesz keresztény-konzervatív párt marad, nekünk nem a fejléc, nem a házszám a fontos, hanem ez az értékalapú azonosság és a magyar emberek érdeke."

Varga Judit az interjúban a börtönzsúfoltság miatt megítélt kártérítésekről azt mondta, a cél, hogy helyreálljon a normalitás, a tettesek helyett az áldozat legyen a fontos, ellentétben bizonyos nemzetközi trendekkel. Megerősítette az imázsvideójában közölt információt, miszerint kezdeményezik, hogy ha valaki szándékosan a másik életére tört, akkor ne lehessen feltételesen szabadságra bocsátani.

A miniszter szerint az Isztambuli Egyezmény 90 százalékát már átültették a magyar jogrendszerbe, amely szigorúbb, kiemeltebb védelmet ad a nőknek és gyermekeknek, mint általában az uniós gyakorlat. De mint közölte, az  egyezmény tíz százaléka azért elfogadhatatlan számukra, mert a  genderideológiát erőlteti.

"A genderideológia jogrendbe ültetése pedig ellentétes a magyar kormány álláspontjával."

Figyelmébe ajánljuk