Elkezdődött a Schadl-Völner-ügy tárgyalása: Schadl maszkban, Völner öltönyben érkezett

  • narancs.hu
  • 2023. február 17.

Belpol

Mindkét ügyvéd a nyomozati iratok ismeretének hiánya miatt tett panaszt. 

Kezdetét vette az elmúlt évek egyik legsúlyosabb magyar korrupciós büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. Völner Pál, a Fidesz volt igazságügyi államtitkára, Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, valamint további húsz társuk áll bíróság elé korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, továbbá pénzmosás vádja miatt.

A vád szerint a kormánypárt politikusa három éven át kapott rendszeresen kenőpénzt a végrehajtók elnökétől, 83 millió forintot. Az ügyészség szerint Schadl több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert az államtitkárral kialakított korrupciós kapcsolata révén, nagyobb részt a közbenjárására kinevezett végrehajtók osztalékából.

A 24. hu beszámolója szerint a pénteki előkészítő tárgyalás előtt a sajtót elzárták a vádlottak és védőik elől. Kizárólag a tárgyalóteremben lehetett látni őket.

A huszonkét vádlott közül mindössze ketten – köztük Völner Pál – engedélyezte, hogy hang- és képfelvétel készülhessen róla. Többek között az orvosi maszkot viselő Schadl is megtiltotta azt.

Még az előkészítő ülés megkezdése előtt Schadl György ügyvédje jelezte, hogy szerinte a tárgyalás elkezdésének akadálya van, ugyanis a vádiratban pontosítás történt, és nem tudott róla egyeztetni az ügyfelével, valamint nem kaptak meg részeket a nyomozati anyagokból. A hírportál cikke szerint Morvai Attila elmondta, alapvető iratokat nem kaptak meg, köztük a nyomozati anyagok egyes köteteit, miközben a tisztességes eljárásban ezeket biztosítani kellett volna a számukra. A bíró erre válaszul közölte, keletkeztek iratok a vádirat benyújtása után, ám a védők számára biztosítva volt, hogy ezeket megkapják. Schadl Györgyöt, valamint a szintén letartóztatásban lévő harmadrendű vádlottat, R. R.-t is megkérdezte arról, megkapták-e azt az adathordozót, ami a nyomozati anyagokat tartalmazza. Schadl közölte, hogy egészen biztosan nem kapta meg a nyomozati anyagok 18. kötetét és a bűnjelek digitalizált változatát sem, majd a harmadrendű vádlott is hasonlókról számolt be.

Mindezek ellenére a bíróság szerint nincs akadálya az előkészítő ülés megtartásának, ami a vádirat felolvasásával kezdődik. A bíró közölte, a vádlottak első nyilatkozataira egyébként is a jövő héten kerül majd sor.

Szóba került még, hogy az ügyben keletkezett bűnjeleket sem mindenki kapta meg. Erre Tóth Erzsébet bíró a lap megjegyzése szerint érdekes választ adott. Azt mondta,

a Fővárosi Törvényszék bűnjelekkel foglalkozó osztálya korábban megtagadta a bűnjelek átvételét az ügyészségtől arra hivatkozva, hogy leltározás van márciusig.

Völner Pál ügyvédje, Papp Gábor azt kérte, hogy a bíróság hívja fel az ügyészséget, ha vannak még nyomozati iratok, akkor azokat csatolják be. Mint mondta, alapvető feltétele a bírósági eljárásnak, hogy minden iratot megkapjanak, ám ez szerinte nem történt meg. Hozzátette, példátlannak tartja, ha van még olyan nyomozati irat, amit a bíróságnak nem nyújtott be az ügyészség.

A lap tudósítása szerint a jelenlévő ügyészek úgy nyilatkoztak, hogy minden nyomozati anyagot megküldtek, a vádirat benyújtása óta keletkezett iratokat pedig folyamatosan postázzák.

Az eljárás végül a vád felolvasásával kezdődött. Az eljáró ügyész előzetesen jelezte, hogy a vádirat pontosítását fogja kérni.

A fő vádpont szerint Schadl György 2018 májusát megelőzően korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott át a fideszes politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Az ügyészség szerint Schadl vezetői pozíciójából, valamint a Völnerrel fennálló korrupciós kapcsolatából eredő befolyásra hivatkozva hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük.

A vádhatóság szerint a végrehajtói kar elnöke 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a Völnerrel kialakított korrupciós kapcsolata révén.

Az ügyészség Schadl Györgyre 10, Völner Pálra 8 év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

A hírportál tudósításában kitér arra, figyelemre méltó az ügyben, hogy a 72 oldalas vádirat mindössze hét vádpontot érint, és az 1700 oldalas nyomozati anyaghoz képest feltűnően sok minden kimaradt belőle. Így többek közt nem lesz szó arról sem, milyen kapcsolat volt Rogán Antal kabinetfőnöke és Schadl György között, akinek bizalmasa egy alkalommal egy autót is vitt Nagy Ádámnak.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk