Varga Mihály: a második hullámban is fenn kell tartani az ország gazdasági működőképességét

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. szeptember 19.

Belpol

Célzott adócsökkentésre és az építőipari beruházások támogatására készülnek.

A járvány második hullámában is fenn kell tartani az ország gazdasági működőképességét, ezért újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket vezet be a kormány - mondta a Magyar Nemzetnek a Varga Mihály pénzügyminiszter. A tervekről szólva közölte: szóba jöhet célzott adócsökkentés és az építőipari beruházások támogatása is.

A gazdaság működésének fenntartásához bizonyos ágazatokban - például a turizmusban és az építőiparban - élénkíteni kell a keresletet, másrészt meg kell óvni a munkahelyeket, harmadrészt gondoskodni kell új termelési lehetőségekről, támogatni kell a befektetéseket. Végül figyelemmel kell lenni arra, hogy a válságkezelésre fordított állami milliárdok a hatékony és a versenyképes gazdasági megoldásokat támogassák - ismertette.

Kitért arra: segíteni kell az állami és a magánberuházások kivitelezését, ennek egyik módszere lehet az építőipar "helyzetbe hozása".

A járvány első hullámakor célzott adócsökkentéseket léptettek életbe a válság sújtotta ágazatokban, ilyen megoldások újbóli bevezetésére szintén van lehetőség, a hitelmoratórium meghosszabbítása pedig segítheti az átmenetileg nehéz helyzetbe kerülő családokat és vállalatokat - mondta.

A finanszírozásról szólva jelezte: lehetőség van arra, hogy uniós forrást használjanak fel számos olyan állami beruházásra, amelynek számláit a magyar költségvetésből tervezték kifizetni, ide az útépítésektől a kórházfelújításokig számos fejlesztés tartozhat.

"A mostani időszak egyik legfontosabb feladata emellett a tartalékok minél nagyobb mértékű felhalmozása, ma ugyanis senki nem látja és tudja biztosan, meddig tart a fertőzés kiváltotta gazdasági hatás" - szögezte le Varga. "Ha az oltóanyag a jövő év közepe felé sem lesz meg, és a védőoltások nem kezdődnek meg, akkor a pesszimista számításaink szerint előfordulhat, hogy a nullánál alig nagyobb növekedést jegyezhetünk fel. Elképzelhetőnek tartunk egy harmadik lehetőséget is: eszerint lesz vakcina, de az elhúzódó kilábalás miatt csak 3-4 százalék körül alakulhat a GDP-növekedés" - mondta.

Az idei számokról szólva Varga Mihály kifejtette: bár a tavaszi gazdaságvédő intézkedések eredményt hoztak, azok sem elegendők ahhoz, hogy Magyarország kivonja magát a világgazdaság negatív folyamatai alól, így idén 5-6 százalékkal eshet vissza a magyar GDP, ehhez 7-9 százalékos költségvetési hiány társulhat, az államadósság pedig az év eleji 66 százalékról a GDP 76-78 százalékára emelkedhet.

Figyelmébe ajánljuk