Iskolaőrök: több helyen maszkellenőrzést és portási feladatokat végeznek

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 19.

Belpol

Eddig 7-8 megyéből kapott beszámolókat a Pedagógusok Szakszervezete az iskolaőri rendszerről.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Szabó Zsuzsa a Népszavának beszélt arról, hogy  eddig 7-8 megyéből kaptak beszámolókat az iskolaőri rendszerről, s általánosságban az a tapasztalat, hogy a többség nyitottsággal fogadta őket.

Több helyen azért örülnek a tanárok, mert az iskolaőrök olyan feladatokat is átvállalnak, amelyet eddig nekik kellett végezniük, például ellenőrzik , hogy a diákok helyesen használják-e a maszkot, a kézfertőtlenítőt, betartják-e a szükséges távolságtartást, vagy éppen rájuk szólnak, hogy ne dohányozzanak.

Van több olyan intézmény is, ahol az eddig hiányzó portás feladatait is az iskolaőrök látják el - teszik hozzá.

A PSZ elnöke hozzátette, hogy a szakszervezethez beérkezett tapasztalatok alapján a pedagógusok egy része nem ért egyet azzal, hogy a kormányzat fegyelmező eszközöket is használó iskolaőrökkel akarja visszaszorítani az incidenseket. A PSZ álláspontja is az, hogy a problémákat nem így kell kezelni, hanem asszisztensekkel, iskolapszichológusokkal, gyermek- és ifjúságvédelmi szakemberekkel.

Gumibot az új nádpálca

Iskolaőrök biztosítják a rendet a hamarosan kezdődő tanévtől az oktatási intézmények egy részében. Ez nem oldja meg az erőszakos cselekményeket kiváltó társadalmi problémákat, több intézményben mégis a mindennapok normalizálódását várják tőlük. „Akiknek ez nem tetszik, azok álljanak oda a börtönből szabadult édesapa elé, amikor megkérdezi, hogy miért kapott egyest a gyereke!"

Figyelmébe ajánljuk