Várhelyi: fel kell gyorsítani a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozási folyamatait

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. november 22.

Belpol

Csatlakozási tárgyalásokat sürget Albániával és Észak-Macedóniával.

Szükség van a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozási folyamatainak dinamizálására – hangsúlyozta Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős tagjelöltje az Országgyűlés európai ügyek bizottságának pénteki meghallgatásán.

A politikus azt mondta, biztosként az egyik legfontosabb és legsürgetőbb feladata lesz majd lehetővé tenni, hogy az Európai Bizottság olyan javaslatot tudjon kidolgozni, amely alapján még a jövő évben, a zágrábi csúcs előtt megkezdődhessenek a csatlakozási tárgyalások Albániával és Észak-Macedóniával.

Kihívásokkal telinek nevezte a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót.

Várhelyi hangsúlyozta, mindvégig az volt a célja munkájában, hogy hozzátegyen Európához, erősítse az európai együttműködést. "Minden erőfeszítésemmel ezen voltam, ezen is leszek" – tette hozzá.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?