Véget ért a demográfiai fordulat

  • narancs.hu
  • 2023. december 18.

Belpol

Nagyon kevés baba született az idén, de a covid évei után a halálozások száma is csökkent. 

Kifulladni látszik a demográfiai fordulat. A KSH adatai szerint az idén novemberben 6780 gyerek született Magyarországon, ami majd 7 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Egy évvel nem érdemes foglalkozni, hiszen a trendek számítanak, ám semmivel sem jobb a helyzet akkor sem, ha az előző éveket nézzük. Az első 11 hóanpban 2019 és 2022 között egyszer sem született 81 ezernél kevesebb gyerek, az idén viszont csak 78,6 ezer baba jött a világra.  Ezzel együtt a teljes termékenységi arányszám 1,51-re csökkent 1,53-ról - a Fidesz 2011-től alkalmazott családpolitikája valóban feljebb tolta ezt a számot, 1,3-ról 1,54-re, ezt a szintet azonban minden jel szerint nem sikerül túlszárnyalni. 

Nem sokkal jobban a házasságkötések adatai sem, hiába adókedvezmény, hiába a házassági eskühöz kötött kedvezmények. Az idén 47,5 ezer házasság köttetett, 2019 és 2022 között pedig egyetlen évben sem volt ez a szám 61 ezer alatt. A visszaesés valószínűleg összefüggésbe hozható a romló gazdasági környezettel, a visszaesés ugyanis az egyébként is lassú romlást mutató trendhez képest is sokkal rosszabb. Ez azt is jelenti, hogy innen azért várható némi javulás - ha a gazdasági helyzet javul. 

Ehhez képest jó hír is van. A halálozások száma csökkent az előző évekhez képest. Persze ez is mihez képest jó, hiszen itt az előző évek a covid éveit jelentik, amihez képest azét nem nagy teljesítmény jobbnak lenni.  Ezzel együtt novemberben több mint 10,3 ezer honfitársunk halt meg, az első 11 hónapban pedig majd 115 ezren haltak meg, ami hétszázalékos javulás tavalyhoz képest. A népességfogyás 36,4 ezer fő volt, ami jelentősen, 15 százalékal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk