Vidnyánszkyék bekérték a figyelmeztető sztrájkban résztvevők név szerinti listáját a kancellártól

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 26.

Belpol

A sztrájkbizottság bejelentést tesz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, mert szerintük jogszerűtlen az adatok kikérése.

Nem született megegyezés pénteken a Színház- és Filmművészeti Egyetem sztrájkoló dolgozói és a kuratórium között. Az SZFE közleménye szerint ezúttal a kuratórium ügyvédje nem vett részt a tárgyaláson, csak a munkáltatók. Közlésük szerint a tárgyalások szombaton folytatódnak.

Hozzátették, hogy miután csütörtökön az egyetem dolgozói kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, amely alatt az Ódry Színpadon az SZFE mellett kiálló nyilatkozatokat olvasták fel, másnap a fenntartó kuratórium az egyetem kancellárjától bekérte a figyelmeztető sztrájkban résztvevők név szerinti listáját.

A sztrájkbizottság nem értett egyet azzal, hogy a listát kiadják a munkáltatón kívül bárkinek, ezért kérték a kancellárt, hogy ezt a tényt jelezze a kuratórium felé, és hívja fel a figyelmüket arra, hogy ezek az adatok kizárólag a bérszámfejtés céljaira használhatók fel, amit nem a kuratórium végez, a bérszámfejtés után pedig törölni kell az adatokat, ugyanis a törvény szerint nem tárolhatóak.

A sztrájkbizottság tagjai bejelentést tesznek a NAIH-nál, mert szerintük már az adatok kikérése is jogszerűtlen, ebből következően se célja, se jogalapja nem volt az adatok átadásának.

Az egyetemi dolgozói mint az korábban kifejtették, azért lépnének sztrájkba, mert szerintük az SZFE újdonsült fenntartója által az egyetem közösségére erőltetett alapító okirat, valamint a szervezeti és működési szabályzat „a munkavállalók érdekeit is sértik”.  Éppen ezért az egyetemi dolgozók sztrájkbizottsága azt követeli a kormánytól, hogy

  • garantálja az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát,
  • állítsa vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit, hogy az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg,
  • garantálja, hogy az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhatja meg,
  • és garantálja, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait.

Figyelmébe ajánljuk