Mentőcsomagot adna a főváros a turisztikai vállalkozásoknak, a vendéglátósoknak és a taxisoknak

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 25.

Belpol

A javaslat szerint a turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díját 70 százalékkal, a teraszok után fizetendőt 90 százalékkal csökkentenék. A taxisok 70 százalékos engedményt kaphatnak a jövő évi drosztdíjból. Minderről a jövő heti közgyűlésen dönthetnek.

A Fővárosi Önkormányzat tervei szerint lehetőségeihez mérten segíteni fogja a turisztikai ágazatot. A jövő heti közgyűlésre új előterjesztés készült, amelynek értelmében a turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díját 70 százalékkal, a teraszok után fizetendő díjat 90 százalékkal csökkentik szeptember és március között – írja Népszava. Ez csak a fővárosi területekre igaz – közölte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

A taxisok 70 százalékos engedményt kaphatnak a jövő évi drosztdíjból.

A Budapesti Közlekedési Központ a javaslat szerint 17 milliárdos kompenzációt kapna, mivel optimista becslés szerint is 22 milliárdot bukhatott a járvány miatt.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes arról is beszélt, hogy szeptemberben a fővárosi fenntartású idősotthonok 2000 dolgozójából 900-at, míg a bent lakók közül 1600 embert teszteltek. 21 koornavírus-teszt lett pozitív.

A főváros újabb 20 ezer PCR-teszt beszerzését tervezi, mert alig 5000 maradt, pedig a tervek szerint kéthetente szűrést végeznének a hajléktalanellátóknál és az idősotthonokban.

A főváros szeretné, ha a kormány engedélyezné, hogy a közgyűlés karanténban levő tagjai – most éppen ketten érintettek, a X. és a XXIII. kerületi polgármester – is részt vehetnének az ülésen virtuálisan, hogy ne csak a jelen levők szavazatait fogadják el.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?