Világgazdaság: Matolcsy kormányt érintő kritikái személyes sértettségnek tudhatóak be

  • narancs.hu
  • 2022. december 6.

Belpol

A jegybankelnök szerette volna elérni, hogy a kinevezése élethosszig tartson, de a kormánypártok ezt nem támogatták. 

A Fidesz-KDNP egyik frakcióülésén arról beszéltek, a frakciótól azt kérte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felsővezetése, hogy támogassák: a jegybankelnökök megbízatása élethosszig tartson – írja a kormánypárti médiabirodalom részeként működő Világgazdaság. A frakció ezt nem támogatta, ahogyan azt sem, hogy a jegybankelnök három cikluson keresztül (2031-ig) tölthesse be a tisztségét, így ez nem került be a jegybankelnöktörvény-módosításába, amely az Országgyűlés előtt van. A lap szerint ennek a személyes sérelemnek tudható be, hogy Matolcsy György hétfőn a kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban éles kritikát fogalmazott meg. 

Matolcsy valóban bírálta a kormány teljesítményét hétfőn a parlament Gazdasági Bizottságának ülésén, ahol egyebek mellett azt mondta, „bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban”. 

„2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány”

– fogalmazott Matolcsy, ide értve az energiahatékonysági beruházások elmaradását és a mezőgazdaság klímaválságra való felkészítésének hiányát.

Mint mondta továbbá, jövőre az infláció 15-18 százalékos lesz, és nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak miatt.

Frissítés (15:10): Az MNB keddi közleménye ugyanakkor cáfolja a VG értesülését: „a Magyar Nemzeti Bank határozottan cáfolja a VG.hu oldalon megjelent azon sajtópletykát, amely szerint az MNB az elnöki mandátum hosszára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna” – és azonnali helyreigazítást kérnek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk