Világossá tette a Néppárt Orbán számára, vagy betartja a szabályokat, vagy mennie kell a Fidesznek

  • narancs.hu
  • 2018. május 12.

Belpol

Az Európai Néppárt frakcióvezetőjének a kerítésépítéssel nincs baja, de a civilek vegzálásával és a lex CEU-val annál inkább.

Manfred Weber német politikussal, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével készített interjút a De Volkskrant holland lap, amelyben többször szó esik Orbán Viktorról is.

Weber elmondása szerint látja, hogy Orbán jelenlegi politikája azzal fenyeget, hogy átlépi a vörös vonalat, miközben a maga célkitűzése az, hogy az EU visszatérjen a valódi parlamenti demokráciához. Ezért harcolnak az autokratikus tendenciák ellen, közte Orbán Viktor jobboldali nacionalizmusa ellen is.

Az interjú első kérdése arra vonatkozik, hogy a Fidesz a Néppárt tagja, de sokan csodálkoznak azon, miért tolerálják még mindig ezt a tagságot. Weber szerint vannak olyan alapvető értékek, mint a jogállamiság, a joguralom, a szabad sajtó, a demokrácia, amit mindenkinek tiszteletben kell tartania. “Ezek arról szólnak, hogy mi itt Európában hogyan gondolkodunk a társadalmi berendezkedésről.” Szerinte Orbán a tűzzel játszik, amikor a civil szervezeteket és a CEU-t támadja, mert “ezzel a tudomány szabadsága forog kockán” és ha a magyar kormányfő "nem tartja be ezeket a szabályokat, nem lehet az Európai Néppárt tagja. Ez kristálytiszta: ha betartod a szabályokat, maradhatsz, de ha nem, távozol".

Az interjú készítője, Arie Elshout vissza is kérdez, nem lehet, hogy Orbán már rég átlépte azt a bizonyos vörös vonalat például mikor a Fidesz és a kormány plakátjain menekültekkel és Soros Györggyel riogatott, hisz' a magyar miniszterelnököt ezért sokan antiszemitizmussal és idegengyűlölettel vádolják.

Weber szerint a kampányt külön kell választani a valós politikai kérdésektől, ráadásul a magyar-szerb határra épített kerítéssel történetesen egyetért. "Meg kell védenünk a határainkat, ha szükséges, kerítést kell építenünk."

Az interjúból kiderül, Weber rendszeresen beszél Orbánnal, ezek a beszélgetések pedig egyre hangosabbak részéről, mivel “vannak olyan dolgok, amikről Orbán beszél és én nem fogadok el.” Az Európai Néppárt frakcióvezetője nyíltan elmondja, hogy nem szereti Orbánban, hogy sokszor úgy politizál, hogy erősen nekiront mindennek és mindenkinek a szavak szintjén, majd onnan szép csendben visszavonul. Hangsúlyozta, folyamatos kommunikációra van szükség Magyarországgal és Lengyelországgal, mert a Néppárt nem akarja, hogy Európa keleti és nyugati része újra eltávolodjon egymástól.

(De Volkskrant via hvg.hu)

Figyelmébe ajánljuk