Visszaesett a születések száma, kevesebben kötöttek házasságot

  • narancs.hu
  • 2019. március 26.

Belpol

Pedig tavaly volt a családok éve.

Idén januárban többen haltak meg és kevesebben születtek, mint tavaly ugyanekkor.

2019 januárjában 5,5 százalékkal kevesebb gyerek született, mint tavaly januárban, a halálozások száma pedig 19 százalékkal növekedett. Ebből következően az úgynevezett természetes fogyás 68 százalékkal haladta meg a 2018 januárit, írta meg a Központi Statisztikai Hivatal közlése alapján a hvg.hu.

Csökkent a teljes termékenységi arányszám becsült havi értéke is, 1,5-ről 1,44-re.

A házasságkötések száma is csökkent öt százalékkal.

Egyébként 2018 a családok éve volt, mintegy húszmilliárd forintot költött el a kormány családtámogatással kapcsolatos intézkedésekre, hárommilliárdot magára a programsorozatra.

Nagy szavak, nagy pénzek

A gyermekvállalás kaland: a magyar kormány gyártotta akadálypályán különösen. Ez nem változott a „Családok évében" sem, hiába szórtak el rá milliárdokat.

" target="_blank">Minderről itt írtunk alapos cikket.

 

Nagy szavak, nagy pénzek

A gyermekvállalás kaland: a magyar kormány gyártotta akadálypályán különösen. Ez nem változott a „Családok évében" sem, hiába szórtak el rá milliárdokat.

Neményi Mária, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének professzora a Fidesz családpolitikájáról decemberben nyilatkozott a Narancsnak. Szerinte a kormány minden egyes gesztusa erősíti a társadalom kasztosodását ahelyett, hogy a társadalmi, gazdasági egyenlőtlenségek kiegyenlítésére törekedne. Az egymást követő társadalompolitikai intézkedések hatása legfeljebb a különféle csoportok egymás ellen hangolásában mérhető. A diák- és lakáshitelek elengedése, a gyedextra, az adókedvezmény, de még a bölcsődeprogram is szinte kizárólag a középosztálynak nevezett társadalmi rétegnek kedvez – jóllehet a professzor szerint Magyarországon nincs klasszikus középosztály, mivel a társadalom végletesen kettészakadt nyertesekre és vesztesekre. A támogatotti körből kiszorulók gyorsuló ütemben közelednek a lét pereme felé. Az Orbán-kormány által harsogott eredmények, mint például a házasságkötések és a gyermekszületések számának emelkedése csak átmeneti hatás, tartós demográfiai változást nem jelez.

Novák Katalin

Novák Katalin

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„A házas­sá́g­kö̈­tések szá́ma a 2015-ben bevezetett, friss házasoknak adott adókedvezmény nyomán 2016-ban ugyan 51 805-re emelkedett a 2014-es 38 780-ról, de tavaly már ismét 2,3 százalékkal kevesebb esküvőt tartottak. Így vélhetőleg nem az új családok száma növekedett, csupán azoké, akik az ingyenpénz miatt papírt szereztek meglévő párkapcsolatukról. Nem jobb a helyzet a születésszámokkal sem. A Fidesz-rezsim nyolc éve alatt több mint 50 ezerrel kevesebb gyerek született, mint a 2002–2009-es „elmúltnyolcévben”. Az orbáni családpolitika kudarcát azonban mi sem mutatja jobban, mint hogy nem ott születnek meg a babák, ahol a kormány várja őket. Ahogyan Kapitány Balázs és Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének demográfusai tavaly megjelent írásukban rámutattak: a jómódú Közép-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon tartósan visszaesett a gyerekszám, holott az előbbi régióban egyedülálló módon még nőtt is a szülőképes korú nők száma. Ezzel szemben a legszegényebb részeken, Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön kevesebb nőre több gyerek jutott“ — írtuk korábbi cikkünkben.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.