Visszakéri a Szentendrének adott 30 milliót a Magyar Turisztikai Ügynökség

  • narancs.hu
  • 2021. október 5.

Belpol

A város megcsúszott a strandfejlesztéssel, az MTÜ nem fogadta el a hosszabbítási kérelmüket. 

Visszakéri a Szentendrének adott közel 30 milliós vissza nem térítendő támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) – írja a 24.hu. 

Szentendre a Postás szabadstrand fejlesztésére (kamerarendszer kiépítése, stéghosszabbítás, zuhanyfelújítás) nyert el 29,8 millió forint vissza nem térítendő turisztikai támogatást tavaly decemberben az MTÜ-től, de nem tudták határidőre befejezni a projektet.

Az önkormányzat szerint rajtuk kívül álló okok miatt volt csúszás. Pilis Dániel alpolgármester a lapnak azt mondta, a strandnyitási engedéllyel voltak gondok, ugyanis néha kiömlik a fekália Szentendrénél, ilyenkor a strandot lezárják. Idén az önkormányzat az év elején hónapokon keresztül levelezett a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK), ahonnan áprilisban végül azt a választ kapták, hogy valószínűleg júniusban kapnak engedélyt. 

A strandfejlesztési projektet ezért jegelték, és csak később folytatták, de a csúszást még a május 31-ei határidő előtt jelezték az MTÜ-nek, és beadták a határidő-hosszabbítási kérelmet a fenti okokra és a járványhelyzetre hivatkozva. A kérelmet azonban az MTÜ formai hibára hivatkozva érdemi vizsgálat nélkül elutasította, és a teljes fejlesztési összeget visszakéri.

Pilis hozzátette, az MTÜ évekkel ezelőtt már megítélt egy több milliárdos turisztikai fejlesztést Szentendrének, 2020-ban viszont – miután 2019-ben ellenzéki győzelem született a városban – szerinte „mondvacsinált okokra hivatkozva” visszavonták a támogatást.

 

Az MTÜ a lapnak azt írta, hogy a pályázati kiírás szerint a megvalósítási határidő 2021. május 31-én lejárt, de a fejlesztést még csak el sem kezdte a város, ezért a támogatói jogviszony megszüntetését kezdeményezték. Hozzátették, hogy a szentendrei önkormányzat a Kisfaludy Strandfejlesztési Program pályázatai során összesen 144,7 millió forint támogatásban részesült, amelyből 114,9 millió forintot a Postás Strand fejlesztésére egy korábbi fejlesztési ütemben már felhasznált és lezárt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?