Eljárás indul Ózdon a karlendítő jobbikos alpolgármester ellen

  • narancs.hu
  • 2021. október 5.

Belpol

Az összeférhetetlenségi beadványt benyújtó képviselőről viszont szintén van karlendítős kép. 

Csütörtökön rendkívüli testületi ülést tart az ózdi önkormányzat, amelyen a karlendítő botrányba keveredett alpolgármesterrel, Farkas Péter Barnabással szemben összeférhetetlenségi eljárást folytatnak – írja az atv.hu.

Farkas Péter Barnabásról az előválasztás első fordulójának ideje alatt jelent meg egy felvétel, amelyen a mozdulata náci karlendítésre emlékeztet. Bár Farkas azzal magyarázta a képet, hogy valójában csak integetett a társainak, Karácsony Gergely a második miniszterelnök-jelölti vitán szóba hozta a jobbikos jelölt ügyét, mondván ő nem szavazna rá, erre később először a Momentum, majd az LMP is megvonta a támogatását. 

Jakab Péter azonban kiállt mellette, a második miniszterelnök-jelölti vitán pedig azzal érvelt, hogy egyrészt elhiszi Farkasnak, hogy csak integetett, másrészt aki az ő elnöksége után is a pártban maradt, az vállalta, hogy szakít a szélsőséges nézetekkel, ha korábban ilyeneket vallott is volna. 

Farkast az előválasztáson végül leszavazták, körzetében az MSZP és a Párbeszéd által indított Kiss Sándor nyert, hétfőn azonban újabb fotó került elő róla, amelyen a mozdulata már még kevésbé hasonlít integetésre, sokkal inkább karlendítésre. 

Az atv.hu információi szerint csütörtökön rendkívüli testületi ülést tart az ózdi önkormányzat, amelyen téma lesz az alpolgármester ügye is. Janiczak Dávid, Ózd polgármestere megerősítette a hírt, azt írta:

"csütörtökön Ózd város önkormányzatának képviselő testülete az Mötv. paragrafusai szerint összeférhetetlenségi eljárást folytat Fidrus Péter beadványa nyomán Farkas Péter Barnabás ellen". 

A Telex ugyanakkor hétfőn az összeférhetetlenségi beadványt benyújtó Fidrusról is közzétett egy ugyanott készült, szintén karlendítést imitáló fotót, amelyen Fidrus még Hitler-bajuszt is imitál a kezével. A lap szerint Farkas és Fidrus konkrétan egymást fotózta a katowicei múzeumban. 

Fidrus Péter 2014-től 2019-ig jobbikos színekben volt alpolgármester Ózdon. 2019-től mostanáig függetlenként önkormányzati képviselő, polgármesteri referens, felügyelőbizottsági tag, és közbeszerzési bizottsági elnök. 

UPDATE:

Farkas Péter Barnabás hétfő éjjel egy Facebook-posztban arról írt, hogy soha nem volt holokauszttagadó, vagy szélsőséges, rasszista szervezet tagja, egyben bocsánatot kért mindenkitől, és azzal védekezett, hogy a fotó készültekor ittas volt.

"Őszintén bánom, és sajnálom, ami történt, ma már nem tenném meg. Megkövetek minden közösséget, akit megsértettem, és tiszteletemet személyesen is le fogom róni előttük és a háború gyalázatos népirtásának szomorú emléke előtt! Nem tudom meg nem történté tenni, de minden igyekezetemmel azon leszek, hogy jóvá tegyem, és bocsánatkérésem elfogadják a sértettek" – írta, hozzátéve, hogy elsőre nem is emlékezett a kép készültére. 

"A fotó kötetlen programon, vélelmezett baráti társaságban készült és nem titok, hogy illuminált állapotban voltam akkor, amit röstellek. A sajtómegkeresésre akkor még csak a homályos emlékekből táplálkozva ismertettem a kép elkészültének körülményeit. Csak később, téves nyilatkozataim után jutott eszembe, hogy megkeressem akkori alpolgármester társammal történt beszélgetést és az akkor általa küldött fotókat. Áramütésként ért a felismerés, hogy bizony több, sokkal direktebbnek tűnő fotó is készült akkor. Sajnálom, hogy nem tettem meg hamarabb ezt a nyilatkozatot!" – írta. 

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk