Előválasztás: szombat délig kell eldönteni, hogy ki lép vissza

  • narancs.hu
  • 2021. október 5.

Belpol

Az online szavazáson picit könnyítettek. 

Megállapodott a hat ellenzéki párt a második fordulót érintő legfontosabb kérdésekről – közölte kedd este az előválasztás hivatalos Facebook-oldalán.

Mint írták, kedden délelőtt ülésezett a Pártelnökök Értekezlete, ezen beszélték meg a második fordulóval kapcsolatos fontosabb kérdéseket. A második forduló október 10-16. között lesz, ezért sürgető volt több kérdést is megnyugtató módon lezárni.

Mint arról korábban már beszámoltunk, hiába kérte Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, hogy egymás mellett szerepelhessenek a szavazólapon, az Országos Előválasztási Bizottság nem fogadta el a módosítási kérelmet. Karácsony és Márki-Zay így kerülte volna el azt, hogy valamelyiküknek vissza kelljen lépnie, de Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke kijelentette, hogy semmiképp nem támogatná a két jelölt együttes indulását és a szabályok menet közbeni módosítását, és elégedetlenségét fejezte ki Jakab Péter is

A kedd este kiadott közlemény úgy fogalmaz, hogy bár "két jelölt részéről felmerült az igény, hogy egy sorban szerepeljenek a szavazólapon", az OEVB hétfő este ezt a javaslatot elutasította, és a Pártelnökök Értekezlete is megállapodott abban, "hogy az előválasztás második fordulójának biztonságos megvalósítása érdekében fenntartja az OEVB döntését". Korábbi hírek arról szóltak, hogy a szavazólapokat ráadásul már hétfőn elküldték a nyomdába, így nem lehet azokon utólag módosítani.  

A mostani közlemény szerint

a visszalépési határidő október 9. 12.00 óra,

tehát eddig kellene Karácsonynak és Márki-Zaynak megállapodnia a visszalépésről. Ebben az esetben a visszalépett jelölt nevét a sátrakban fekete alkoholos filccel fogják lehúzni a szavazólapról a szavazóbiztosok.

Ha valaki később lépne vissza, akkor a jelölt neve rajta marad a szavazólapon, ahogyan ez az első forduló esetében is történt Zuglóban.

A Pártelnökök Értekezlete emellett azt is kimondta, hogy a második forduló lebonyolítása követi az első fordulóban kialakított rendet, attól csak kivételesen indokolt esetben térhet el.

Annyi különbség azonban lesz, hogy

az online szavazás során a választók videós azonosítása ismét szükséges lesz, de az adataikat nem kell ismételten megadni, azaz nem kell újra regisztrálniuk.

"A videós azonosításhoz szükséges operátori létszám biztosítása mellett valamennyi párt hitet tett" – írják a közleményben, az első fordulóban ugyanis volt abból gond, hogy online szavazásnál sokat kellett várni az operátoroknál, mert kevesen voltak. 

Végezetül a pártok megállapodtak a második forduló költségvetéséről és az egyes pártokra jutó költségekről is, ezzel kapcsolatban arra jutottak, hogy költséghatékonyságra törekednek, a lehető legalacsonyabb költség mellett a lehető legmagasabb részvétel elérése a cél. Ezért nagyrészt az első forduló infrastruktúrájára építkeznek, és döntően önkéntesekkel valósítják meg a második fordulót is.

További híreink az előválasztásról itt! 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk